Днес бе подписан учредителният меморандум на Националната комисия по корпоративно управление (НККУ). Комисията ще бъде постоянно действащ, независим орган, създаден под егидата на Българска фондова борса и (БФБ) и Комисията за финансов надзор (КФН).

Мисията й е да насърчи утвърждаването на добрите практики в областта на корпоративното управление, за да подпомогне дружествата да привлекат капитал и подобри представянето им на пазара.

НККУ включва представители на НПО и асоциации в областта на капиталовия пазар, работодателски организации, на регулирания капиталов пазар, държавни институции, дружества и банки, както и представители от академичната общност.

Членове на комисията (по азбучен ред) са Атанас Бобоков, председател на УС на Монбат, Бистра Илкова, изп. директор на БФБ, проф д.ик.н. Бистра Боева, УНСС, Богомила Христова, директор на Българската асоциация по връзки с инвеститорите, Даниела Пеева, председател на Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България, Маню Моравенов, изп. директор на Fair Play Properties. Мария Прохаска, директор на ЦИР, Огнян Донев, председател на СД и изп. директор на Софарма, д-р Пламен Чипев, БАН, Ралица Агайн - Гури, зам. председател на КФН, Румен Радев, зам. председател на УС на АИКБ, Спас Видев, зам. председател на СД наСтара планина Холд, Стефан Петранов, зам. председател на СД на Златен лев и Стою Недин, председател на Асоциацията на инвеститорите.

Комисията ще извършва консултации с различни заинтересовани страни като БНБ, БАУД, БАЛИП, БАДДПО, работодателски организации и др., които имат интерес за подобряване на корпоративното управление в България.

Сред основните функции на НККУ са следенето за прилагане на Българския Национален кодекс по корпоративно управление (БНККУ), преразглеждането на документа през 18 месеца, следи и съобразява насоките на развитие на корпоративното управление в национален и международен план, подготвя препоръки към регулаторните органи и др. От комисията ще публикуват ежегодно оценки за състоянието на корпоративното управление в страната.