Американският гигант Intel, номер едно в света на микропроцесорите, ще инвестира 2.7 милиарда долара в Израел след получаването на субсидии за близо 200 милиона долара за разширяване на производството си, съобщи министерството на финансите на Израел.

"Министерствата на финансите и на търговията и индустрията дадоха съгласието си за предоставянето на компанията Intel на 678 милиона шекела (187 милиона долара) субсидии, които ще бъдат изплатени за срок от осем години в замяна на инвестирането от Intel на 10 милиарда шекела (2.7 милиарда долара) между 2011 и 2018 г.", уточни министерството в комюнике.

"Изплащането на държавните субсидии ще зависи също така от увеличаването на служителите" в завода в Кириат Гат в Южен Израел. "Смятаме, че сътрудничеството между Израел и Intel е от най-висока важност", допълни министерството.

Intel е водещ износител и най-голям частен работодател в еврейската държава с около 6400 служители. Според икономическия вестник "Глоубс" договорът предвижда служителите в центъра за производство на микропроцесори да бъдат увеличени шест пъти от 570 на 3100 души. Той предвижда също така наемането на 50 кадри за центъра за изследвания и развитие на Intel в Ерусалим.

Източник: БГНЕС