Италианския производител на енергия Enel SpA има "поне двама" купувачи за българската си електроцентрала Марица-Изток 3, заяви главния изпълнителен директор Фулвио Конти. Той отказа да съобщи повече подробности, освен че преговорите са в напреднала фаза и продължават.

Най-вероятно мажоритарният дял в централата ще се купи от руската Интер РАО, смятат италиански медии. Enel цели да спечели поне 600 млн. евро от продажбата. В края на юли австрийската фирма EVN потвърди, че води преговори за получаването на мажоритарен дял в електроцентралата.

Смята се, че към мажоритарния дял на Enel в Марица-Изток 3 проявяват интерес и британската International Power, AES Corp.от САЩ и CEZ AS.

Преди година италианското дружество увеличи мощността на централата на Марица-Изток 3 до 908 от 840 мегавата и постави нови инсталации за десулфуризация.

ТЕЦ Марица Изток 3 е една от трите електроцентрали в източномаришкия комплекс, които използват лигнитни въглища от Мини Марица Изток за производствени нужди. Топлоелектрическата централа се намира в южната част на Централна България, на 250 км от София.

Enel притежава и седем въздушни турбини от 3 мегавата близо до брега на Черно море, припомня Modern Power Systems.

Източник: БГНЕС