Днес започва изграждането на фотоволтаична централа с мощност 5 MWp, разположена върху 200 декара в землището на авренското село Равна гора и ще започне да функционира до шест месеца.

Стойността на проекта е 12 млн. евро. Инвеститор във фотоволтаичния парк е Интерсервиз Узунови АД. Финансирането е осигурено от МКБ Юнионбанк, а изграждането на обекта е разделено на два етапа. Първият етап (2.5 MWp) трябва да приключи през февруари догодина, а вторият-финален етап (2.5 MWp) - два месеца по-късно, съобщиха за Profit.bg от СЖС България, която компания е избрана да извърши строителния надзор на проекта.

Веднага след приключване на изграждането на соларния парк той ще бъде присъединен към ВЕЛ 20kV "Болярци" от подстанция „Старо Оряхово". Според слънчевата карта на България соларният парк на Интерсевриз Узунови АД е в зона с годишна слънчева радиация 4.25kWh/m2/ден или 1 450 - 1 500 kWh/m2/година.

Както вече стана въпрос СЖС България е избрана да извърши строителния надзор на проекта. Това е поредният обект на компанията, след завършването на други промишлени обекти, като Завод за фаянс и подова керамика КЕРОС в Русе, Завод за автомобилни компоненти от алуминиеви сплави МОНТЮПЕ, Русе; Завод за производство на захарни изделия ПРЕСТИЖ, В. Търново, Mall Плевен и др.

Компанията Интерсервиз Узунови АД е основана във Варна през 1990 г. като Интерсервиз Узунов ЕТ и се трансформира в акционерно дружество през октомври 2000 г., с изпълнителен директор и главен акционер Красимир Узунов.

Основният капитал на компанията е 9 000 000 евро и дълготрайни материални активи 27 000 000 евро. Общата площ на магазините, сервизите и складовете възлиза на 12 000 кв.м. Националната мрежа от изложбени зали, магазини и търговци представя повече от 20 международни търговски марки. Главният офис на компанията се намира във Варна, като има офиси и магазини в най-големите български градове - София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Шумен и Добрич, с верига от търговци, които практически покриват цялата територия на страната.

СЖС България е филиал на швейцарската група SGS S.A. и е официално регистрирана в страната през 1991 г. Компанията притежава опит и познания за нуждите на бизнес клиентите и условията на контролния и сертификационния пазар у нас. Разполага с офиси в София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Свиленград, Лом и представителства в Плевен, Велико Търново и Добрич.

Направлението „Строителен надзор" е в структурата на отдел Индустриални услуги на компанията от месец май тази година е с подновен Лиценз до 2015 г. СЖС България е лицензирана и за обследване на енергийна ефективност и сертифициране на сгради.