Мажоритарният собственик на Оловно цинков комплекс АД-Кърджали Интертръст Холдинг БГ ЕАД-София е прехвърлил 23 289 акции от капитала на дружеството, представляващи 0.276% от капитала, става ясно от съобщение на БФБ-София.

След продажбата дяловото участие на дружеството намаля до 94.853%.

За първото тримесечие на 2007 г. компанията има нетна печалба в размер на 4.95 млн. лв., спрямо положителен финансов резултат от 893 хил. лв. за година по-рано.

На 7 юни дружеството получи сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции за проекта „Модернизация и разширение на Цинков завод" на стойност 68 млн. евро.

В обхвата на планираната инвестиция са: нов електролитен цех, нов пържилен цех и нова инсталация за сярна киселина. Ще бъдат внедрени модерни технологии, чрез които ще бъдат достигнати високи стандарти за ефективност на производството, както и най-стриктните изисквания за околна и работна среда, съгласно българското и европейско законодателство, допълват от ОЦК.

Капацитетът за производство на цинк ще бъде повишен почти двойно. Произвежданият цинк ще бъде от най-високо качество, марка SHG Zinc (Special High Grade Zinc) c чистота 99,995%.

Инвестициите от първи клас са значими проекти, които се ползват с протекциите на държавната и местната администрация.

Нека също припомним, че Общото събрание на акционерите на Оловно цинков комплекс АД взе решение за разпределение на брутен дивидент от 0.10 лв. на акция (0.093 лв./акция нетен дивидент).

Днес по позицията се изтъргуваха 164 498 акции на нива от 45.51 и 53.00 лв., което е нов исторически максимум за акциите на компанията.