„Спрели сме се на инсталация за оползотворяване на 400 хил. т отпадъци, която ще струва 100 млн. евро. Това каза Николай Банев, основател и председател на Българска индустриална група, контролиращ още публичните компании ЕЛМА, ХХИ - Костенец, Полимери и АКБ Корпорация ХАД, на провелата се преди минути пресконференция в БТА на тема „Изграждане на завод за преработка на отпадъци в топлинна и електрическа енергия на територията на "Полимери" АД, гр. Девня".

По негова информация те са си поставили агресивни планове за въвеждане в експлоатация на завода в срок от 3 години. „Ако не се появят някакви обективни пречки пред проекта, смятам, че е напълно възможно пускането му да е факт до три години. Срокът, който ни предоставиха нашите шведски партньори бе до 4.5 години", коментира Банев.

Избрахме площадката на Полимери, като компания, която е един от големите потребители на енергия в страната, посочи той. Като друга причина Николай Банев изтъкна и разположението на Девня и близостта й с няколко големи областни и общински центрове, които спокойно могат в завода да оползотворяват своите отпадъци.

„Инсталацията и технологията, която сме избрали е изключително модерна. На площадката работят седем служителя, всичко е автоматизирано. Влиза камионът с отпадъците, а на изхода се получава пара, електричество и топла вода, като отпаден продукт", посочи той.

Произвежданият продукт ще се предлага предимно на индустриални клиенти, стана ясно на пресконференцията.

„Считайте, че ако проектът е успешен ние ще го копираме и на други площадки", обеща Банев - „Разполагаме с много възможности в страната".

Технологията е на шведската компания USITALL.

Сн.: Полимери