Малко над 13% от участниците в анкетата на БФБ за индексите са изразили мнение борсата да прекрати изчисляването на индекса BG 40. Това сочат обобщените данни от анкетата на борсата сред инвестиционната общност за индексите на капиталовия ни пазар, публикувани в официално прессъобщение на БФБ.

Като цяло 2/3 от анкетираните са на мнение, че е удачно да се включат и други критерии за ликвидност към компаниите от индекса, като най-голям процент от тях (65%) считат, че подходящ критерий би бил минимален оборот.

Друг критерий, който анкетираните смятат, че би бил подходящ е минималната обращаемост, изчислена като реализирания оборот спрямо пазарната капитализация за даден период (30%).

По отношение на BG REIT, половината от анкетираните смятат индекса за достатъчно представителен за пазара на дружествата със специална инвестиционна цел, докато 47% са на противоположно мнение.

Мнозинството от участниците с негативно мнение за индекса смятат, че той не е достатъчно представителен и посочват като основна причина за това ниската ликвидност на компаниите в него (64.3%) и фактът, че голяма част от този вид компании присъстват на пазара поради причини, различни от набирането на капитал през него (57.1%),

От тях други близо 43% считат, че ниската ликвидност на пазара като цяло е факторът, оказващ негативно влияние върху представителността на индекса, а според други сред недостатъците на имотния индекс са критериите за включване на компании в него.

Близо 2/3 смятат, че независимо, че към сегашния момент част от дружествата не покриват изискванията за включване в индекса, критериите за включване не следва да бъдат намалявани с цел запазване на сегашния брой на компаниите в индекса. Аналогичен е и броят на анкетираните, които смятат, че ако числото на компаниите спадне под 7, калкулирането на индекса не следва да бъде преустановено.

Други предложения от анкетираните за индекса са въвеждането на ограничение върху броя на свързаните и/или компании в една група АДСИЦ, като сборът от теглата, на които да не е повече от 1.5 единици, в индекса да участват първите 10 компании по пазарна капитализация на свободно търгуем обем, въвеждане на изискване за минимален свободно търгуван обем от 15% и занижаване на критериите с цел запазване на броя дружества, формиращ индекса - 10.

Сред други предложения, дадени в анкетата, могат да бъдат посочени предложенията БФБ да започне изчисляването на индексни фючърси, както и създаването на индекс BG BANKS.

Анкетата бе достъпна за участие на официалната електронна страница на БФБ в периода от 7 юни до 18 юни 2010 г., като в този срок са се включили 30 участника.