Отива си лоша година за БФБ, през която индексите ни отбелязаха нови загуби. И докато това колко точно ще е спадът на SOFIX за годината, предстои тепърва да видим, има една-единствена добра новина за инвеститорите.

А тя е, че съгласно теорията за инвеститорските цикли със сигурност сме в етапа на презрението, която като приключи, ще бъде последвана от подобрение.

Предвид тоталната апатия към фондовата борса през почти цялата изминаваща година, включително и от професионалните инвеститори, определено можем да смятаме, че този етап на презрение, от който стартира нов бичи цикъл, е бил в сила.

А настоящата година би била втората поредна на понижение с 15% или повече, колкото бе загубата за индикатора и през изминалата година.

При всички положения едва ли можем точно да прогнозираме кога ще приключи фазата и дали сме видели дъното или тепърва то предстои.

Предвид продължителността на тази фаза, би следвало да сме близо до промяна на настроенията, поне от гледна точка на времевия фактор.

Определено може да се каже, че резултатът и представянето на SOFIX напълно се разминава с очакванията на инвеститорите.

В направена в началото на годината анкета Profit.bg преобладаваше оптимизмът, което бе сигурен знак, че нещата не бяха достигнали своето дъно.

Над 70% от участниците в анкетата изразиха мнение, че индексът на сините чипове ще отбележи ръст през тази година. Още по-положителните очаквания за ръстнад 20% заявявиха 39% от анкетираните.

Малко над 5% очакваха индексът да остане без промяна през настоящата година.

Прогнозиращите спад, които ще се окажат прави, бяха 24.7%, като от тях понижение до 10% прогнозираха 9.7%.

Тези, които са на път да познаят, пргнозирайки спад между десет и двадесет процента, бяха едва 3.8% от близо 300-та инвеститори, отговорили на анкетата.

Очаквайте новата анкета на Profit.bg за инвеститорските очаквания за SOFIX за 2012-та година, както и обобщени данни от нея