Специалистите по дялово инвестиране в Централна Европа са доста по-агресивни днес, отколкото през април 2007, когато бе достигната връхната точка на доверие по време на големия растеж преди кризата. Според Делойт, нарастващата сила на тези положителни настроения се дължи, както на личните наблюдения за увеличаване на инвестиционната активност в региона, така и на силния ръст на БВП в страните с големи инвестиции в дяловия капитал като Полша, Чехия и Словакия.

Това са някои от основните изводи в последното издание на Делойт за дяловия капитал и инвестиции в Централна Европа, което проследява настроенията в тези среди два пъти годишно от 2003 година насам.

Гарет Бърн, съдружник в Делойт и лидер на отдел за предоставяне на услуги при сливания и придобивания (M&A) коментира: "Означава ли това, че сме на прага на могъща нова ера в сключването на сделки? Признаците са окуражаващи, като се започне със значителния брой специалисти по дялов капитал и инвестиции, които очакват да купуват повече, отколкото продават през следващите няколко месеца. Още повече, че 77% от тях планират да прекарат по-голямата част от времето си като се фокусират върху нови инвестиции. В действителност, мащабът на някои от сделките, които сме включили в доклада, навежда на мисълта, че може вече да навлизаме в тази нова ера. "

Акцентите от изводите включват:

- Съществуват признаци, че постепенното икономическо възстановяване се отразява на нагласите и очакванията на специалистите по дялов капитал и инвестиции в Централна Европа

- Сега повече на брой от анкетираните или очакват икономическата среда да остане същата, или да се подобри, отколкото при анкетата през октомври 2010 г.

- Определянето на нови възможности за инвестиции ще бъде от първостепенно значение за специалистите по дялово инвестиране през следващите шест месеца

- Според 74% от анкетираните има силен фокус върху Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) за бъдещи инвестиционни възможности

- Производствената и хранително-вкусовата индустрия са двата най-привлекателни сектора за нови инвестиции.

"Един от факторите в това издание, който намирам особено интересен, е значителното увеличение в дела от специалисти, които очакват конкуренцията сред инвеститорите да е концетрирана при растящите и средните предприятия", твърди Гарет (сега са 49% от извадката). През октомври 2010, 74% са прогнозирали най-големия интерес да е в акциите, които са водещи на пазара и са в защитна позиция, но в момента на пазара има по-силен интерес за риск и ръст.

"Това е един много оптимистичен знак, който потвърждава, че специалистите по дялово инвестиране в региона реагират на обстановката и идентифицират новите възможности с повишено доверие", казва Гарет.