Дългосрочните инвестиции винаги носят положителна доходност стига вложителите да не се поддават на емоциите си. Това каза Явор Ачев, мениджър на Pioneer Investments за България.

Като пример той посочи, че при инвестиция от 1000 долара през 1928 г. в Американски Фонд Pioneer, то днес те ще са набъбнали до 15.6 млн. долара, компенсирайки всички кризи на пазарите във времето.

Фондовете Pioneer се предлагат чрез клоновата мрежа на най-голямата банка в страната – УниКредит Булбанк. Pioneer Investments e първият фонд на българския пазар и запазва лидерската си позиция на пазара от създаването си.

В Европа активите, управлявани от взаимните фондове, се в размер на 11.3 трилиона евро. За сравнение колко е голямо значението на индустрията активите на фондовете се равняват приблизително на БВП на Европа. Pioneer Investments управлява активи за 225 млрд. евро, като около 60% от тях са разпределени в инструменти с фиксирана доходност и около 20% в акции.

Инвеститорите в момента основно залагат на вложения в балансирани фондове и в облигации. Това става ясно от последните данни за март на Европейската асоциация за управление на фондове и активи. При близо 70 млрд. евро нетни продажби в Европа през март 40 млрд. са били разпределени в балансирани фондове.

„Именно балансираното диверсифициране на спестяванията е основна стратегия на богатите по цял свят“, обясни Явор Ачев. Хората с активи над 1 млрд. долара разпределят средствата си по идентичен начин и през годините на криза и при ръст на икономиката. Те имат почти еднакво количество инвестиции в акции, облигации, на паричния пазар и в недвижими имоти.

За масовия клиент най-достъпния начин да се възползва от предимствата на капиталовите пазари е като инвестира в тях чрез малки равни месечни вноски в така наречените спестовни планове. За последната година новите спестовни планове достигат близо 12 хил., като общият брой на клиентите на банката, който инвестират във фондовете на Pioneer чрез достъпни месечни вноски, са малко над 44 хил.

За последните пет години броят на хората, възползвали се от този начин за диверсифициране на спестяванията, е нараснал 5 пъти. Към края на 2014 г. средната месечна вноска по спестовните планове е 24 евро.

„Индустрията на колективните инвестиционни схеми е ключова за развитие на икономиката, като очакванията са да бъдем свидетели на благоприятен климат за развитие на пазара“, каза още мениджърът на Pioneer Investments за България. Той добави още, че финансовите пазари са доказали възможностите си за доходност над инфлацията.

Клиенти на УниКредит Булбанк могат да инвестират във фондовете на Pioneer Investments във всички филиали на банката, като по този начин разпределят личните си спестявания в различни финансови инструменти. През изминалата година най-силно се е представил Pioneer Funds - Global Multi-Asset в евро с доходност от 19.32%. Средната възвращаемост за инвеститорите за последните пет години за този фонд е 10.56% на година.

Болшинството от Фондовете на Pioneer Investments са рейтинговани от Morningstar с 5 и 4 звезди. Рейтингът има за цел да оцени колко успешно се управлява фонда по начин, който свежда до минимум влиянието на пазара. Сравняват се фондове, които инвестират в един и същ клас активи и имат подобни стратегии.

Pioneer Investments предлагат пълна гама инвестиционни решения. Спестовните планове на дружеството са предназначени за юридически и физически лица и дават голяма свобода при избора на най-подходящия спестовен план според рисковия профил и възможностите на клиента.

Взаимните фондове Pioneer Investments предлагат висококачествени инвестиционни схеми при ниска сума на вложението, прозрачност при управление на инвестициите и висока ликвидност на средствата.