Първичното публично предлагане на Агрия Груп Холдинг ще се проведе в дните от 29 ноември (четвъртък) до 3 декември (понеделник). Това заяви за Profit.bg Емил Райков, председател на СД и изпълнителен директор на компанията. Презентацията пред инвеститорите ще се проведе на 28 ноември, допълни още Райков.

Компанията ще предложи на пазара емисия в размер на 1 700 000 броя нови акции. Номиналът им е 1 лв., а определеният диапазон на емисионна стойност е 9-13 лв. за акция. Максималната сума, която могат да привлекат от Агрия Груп Холдинг е 21 млн. лв.

Най-големият проект на дружеството е изграждането и пускането в експлоатация на завод за производство на биогорива в гр. Девня. Цялостната инвестиционна програма на компанията възлиза на около 15-16 млн. евро, като над 50% от средствата са предвидени за изграждане на завода за биодизел.

Останалата част от средствата ще се инвестира в областта на хранително-вкусовата промишленост, в сферата на агробизнеса – покупка на земеделска земя, покупка на обработваща и прибираща селскостопанска техника, изграждане и възстановяване на съществуващи поливни системи в землищата, които обработват агрофирмите на холдинга.

Нетните приходи от продажби на консолидирана основа за 2006 г. са 47.4 млн. лв., като в средносрочен план до 2012 г. компанията предвижда 100% увеличение на приходите от продажби – до 98.6 млн. лв. Консолидираната счетоводна печалба за 2006 г. е в размер на 617 хил. лв., като само за първото шестмесечие на 2007 г. е отчетена близо 900 хил. лв. печалба. Очакваната счетоводна печалба за цялата година е 1.758 млн. лв. До 2012 г. се очаква тя да достигне близо 10 млн. лв.