Първоначалното публично предлагане на акциите на Първа инвестиционна банка стартира от 27 април 2007 г. чрез обнародвано съобщение в “Държавен вестник”. Първият ден за подаване на заявки от инвеститорите за записване и покупка на акциите на ПИБ ще бъдe 07 май 2007 г., а приемането на заявките ще продължи до 18 май 2007 г. включително.

Първоначалното публично предлагане на ПИБ ще включва до 16,5 млн. обикновени безналични акции с право на глас като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6,5 млн. съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща /ПФБК/. Емисионата стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „бук-билдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки.

Инвесторите, които желаят да придобият предлагани акции, трябва да да подадат заявки директно в офисите на ПИБ, ПФБК или чрез друг инвестиционен посредник. Заявките и приложенията към тях трябва да съдържат данните, посочени в проспекта.

Определената единна цена на акциите, както и общият брой разпределяни акции по подадените заявки ще бъдат публично оповестени в първия работен ден след крайния срок за подаване на заявки (19 май).

Инвеститорите с класирани заявки ще бъдат своевременно уведомени относно разпределените им акции и определената цена. Заплащането на цената на разпределените акции следва да бъдe направено до края на третия работен ден (до края на 23 май), следващ деня на публичното оповестяване на цената и общия брой разпределени акции.

В края на 2006 г., нетната печалба на Първа инвестиционна банка отчете ръст 36.34% спрямо предходната година и възлиза на 29 млн. лв., докато капиталовата адекватност надвишава регулаторните изисквания – 15.81%.

Основни акционери на банката са Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, притежаващи по 31.83% от капитала, докато „Първа финансова брокерска къща” ООД има 13.89%. Legnano Enterprice Limited има 8.45%, докато Domenico Ventures Limited и Rafaela Consultance Limited са с по 7%.