Известният интернет-месинджър ICQ скоро може да смени собственика си. Компанията America Online (AOL) вече търси купувачите й.

От момента на появата си през далечната 1996 г. ICQ стана истински разпознаваема марка. Кой от активните ползватели на интернет не е чувал за ICQ и не знае как изглежда логото на това средство за общуване - цветенцето със зелени листенца? В Германия, Украйна и в Израел ICQ е лидер в своя сектор. Интернет компанията AOL придоби ICQ през 1998 г. срещу 287 млн. долара и ето, че е решена да се прости се нея.

Както информира Barron's, AOL привлече консултанти за продажбата на ICQ и на сайта с карти Mapquest. С търсенето на купувачи ще се заемат от Allen & Co. и Morgan Stanley. Бизнесът си в ICQ от AOL оценяват на 300 млн. долара, но биха желали да получат и други 125 млн. долара под формата на допълнително възнаграждение.

В другия лот се съдържа пакетът в Mapquest, който сайт бе придобит през 1999 г. за 1.1 млрд. долара. Но май за тази стока вече има и купувач и по данни на някои източници на информация това може да е Microsoft.

През този декември AOL ще бъде отделена от медийния концерн Time Warner Inc. Акциите на новата компания ще започнат да се търгуват на пазара от 10 декември.

В последно време на интернет компаниите не им е лесно. В условията на рецесия продажбата на рекламни площи на уеб сайтове се сви и през второто тримесечие AOL намали приходите си с 24%. Влошените резултати на AOL натежаха и на финансовите резултати на самата Time Warner Inc., която нетна печалба за второ тримесечие намаля с 34%.

Днес от AOL планират да орежат ежегодните си оперативни разходи с около 300 млн. долара. В близките няколко месеца от компанията вероятно ще съкратят една трета от щата си, съобщи Bloomberg. Заетите в AOL в момента са към 6 900 човека, което означава, че реорганизацията ще засегне към 2 300 човека.