На 12 април ще се проведе следващият явен търг за продажба на предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат "Кремиковци", които при първото им предлагане в началото на февруари не бяха реализирани, каза синдикът на дружеството Цветан Банков.

При тайния търг на 7-и февруари началната цена от 395 млн. лв. се видя висока за потенциалните купувачи за обособените части от "Кремиковци" и не се стигна до сделка. Според изискванията на Търговския закон, при повторното предлагане цената пада на 80% от началното предложение, като наддаването вече е явно.

Така на 12-и април стартовата цена за активите ще бъде 316 млн. лв. при стъпка от 4 млн. лв. за наддаване от кандидатите. Единствените продадени активи от комбината до момента са базата в Марикостиново и рудник "Делян".

Освен тази продажба продължават и търговете за реализация на стоманените и медни изделия, залежали в складовете на "Кремиковци" преди 1989 г. Тези разпродажби вървят от началото на годината, като до момента повечето изделия са изтъргувани над началната им цена, обясни синдикът на комбината.

Други осем обособени части ще бъдат предложени за продажба на 12 април. Продукцията от складовете за "Скрап от черни метали" и "Месингови отпадъци" ще се предложат за продажба на 20 април.

Там стартовите цени са съответно 900 хил. лв. за 1800 т черни метали и 236 хил. лв. за 40 т месингови отпадъци.

Източник: в. Стандарт