Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски и негови колеги внесоха в деловодството на парламента законодателни предложения, отнасящи се за ситуацията в ОЦК Кърджали.

Според Михалевски промените трябва да създадат по-облекчени и адекватни условия за изплащане на забавените заплати на металурзите и администрацията в ОЦК.

Проектът на групата депутати предвижда изменения в два закона - в този за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя и в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г.

Промените създават условия работниците и служителите да получат не до три, а до шест месечни възнаграждения, коментира Михалевски.

Иска се и удължаване от 6 на 12 месеца на срока на извършвана дейност от работодателя преди датата на обявяване или завеждане на производството по несъстоятелност, както и увеличаване на максималния размер на гарантираното месечно възнаграждение, което подлежи на възстановяване, от 1 000 на 1 200 лева.

Междувременно от вчера започна да тече едномесечният срок за публичната продан на още активи, собственост на ОЦК.

Те са били заложени като обезпечения срещу кредитите, които Първа инвестиционна банка е отпускала на комбината.

Пет търга ще се проведат на 18 октомври в Съдебната палата в Кърджали, 4 от тях са по исковете на банката-кредитор, 1 – на частна фирма, съобщи БГНЕС.

Общата сума от първоначалната цена на имуществата е 5 076 588 лева, на толкова са оценени 40 промишлени сгради и 67 движими имущества от заводското оборудване.

Миналия петък свързаната с банката фирма "Хармони 2012" купи на търг терена и съоръженията за производство на цинк, като даде най-високата цена от 8 600 000 лева.

Новите собственици обаче не казаха нищо за старите задължения на Валентин Захариев, в това число и за заплати на работниците.