Нов проект, който предвижда реконструкция на инсталациите в Девня Цимент, а именно подмяна на пещите за производство по мокър способ с производствена линия, използваща сухия способ, ще представи по време на Български икономически форум (БИФ) Италчементи Груп. Италианската компания ще направи това по време на сесията, посветена на Устойчивото развитие и опазването на околната среда.

Новият завод ще започне дейността си в началото на 2012 г. и ще внесе в България технология, с модерни и съвременни процеси и системи за контрол на въздействието върху околната среда. Новата линия ще има производствен капацитет от над 7 000 т. клинкер на ден и ще бъде един от най-големите циментови заводи в света. Произведеното количество цимент на година ще достигне повече от 3 млн. т. Стойността на инвестицията, която Италчементи ще направи, е над 500 млн. лв., а по време на строителната фаза се очаква трудова заетост от около 1 000 работни места.

Презентацията на Италчементи Груп е част от Международния еко-бизнес форум, който тази година се провежда в рамките на Български икономически форум. Основният фокус на събитието е върху предизвикателствата, пред които ще бъдат изправени общините в България във връзка с изпълнението на европейските критерии за оползотворяване на отпадъците.

Официален домакин на потока, посветен на околната среда, е Макметал Холдинг, откъдето ще представят своя опит в управлението и оползотворяването на излязло от употреба електронно оборудване, батерии, акумулатори, автомобили. В сесиите по време на Еко-бизнес форума ще се включат още експерти от Министерството на околната среда и водите, кметове, представители на Екобулпак, Финансова група Капман и др.

Български икономически форум ще се проведе на 26 и 27 ноември в столичния хотел Шератон. Събитието е под егидата на Министерство на икономиката и енергетиката и със съдействието на Министерство на труда и социалната политика и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Освен екология, в рамките на форума ще бъдат обсъдени теми като финанси, инфраструктура, енергетика, телекомуникации и др.