Италианският милиардер Джорджо Скуинци ще вдига фабрика за сухи строителни смеси в Русе. Това съобщи Пламен Петров, представител за България на компанията Мапей, собственост на Скуинци.

През ноември 2009 г. италианците купиха от Оргахим 15 декара терен до Дунав мост заедно с 5 сгради и технологично оборудване. Цената по сделката е 3.5 млн. евро. Цеховете са били предназначени за разработването на гама продукти от нова марка.

Амбицията е била тя да се наложи на европейския пазар. Проектът започнал преди 5-6 години, но се оказал неуспешен. И в разгара на кризата, когато производството на русенското предприятие се свило с 25%, собствениците предпочели да продадат въпросните активи на италианците.

Връзката с Мапей направил генералният изпълнителен директор Акиле Анджело Бардели. А теренът е на стратегическо място - удобно за износ не само в Румъния, но и към Русия и Европейския съюз.

"Имаме намерение до няколко години да изградим нов завод. Той ще произвежда продукти за строителството, предназначени за българския и румънския пазар", каза Петров. Мапей вече е започнала да инвестира в нова административна сграда, в обновяване на цеховете. Там вече се произвеждат 4 продукта на компанията, които ще станат 10 до края на годината.

В петък у нас пристигна Джорджо Скуинци, придружен от съпругата си Адриана Спазоли, сина си Марко Скинци и дъщеря си. Цялото семейство работи в Мапей. Те посетиха строителното изложение в софийския Интер Експо Център, където за първи път се показват продуктите на италианците, произведени в Русе.

От българския офис на Мапей отхвърлиха слуховете, че милиардерът е дошъл у нас във връзка с покупката на акции от русенското дружество. "Не се интересуваме от Оргахим. Използваме съществуващите сгради за производството на наши продукти, докато си построим завода", каза Петров.

След еуфорията около акциите на Оргахим през миналата седмица, днес на БФБ се изтъргуваха едва 5 лота на русенското дружество. Книжата приключиха борсовата сесия при ръст в цената от 1.39%, до 87.799 лв. за акция.

Източник: в. "Стандарт"