Българският Централен депозитар (ЦД) работи основно по два варианта за свръзка с полския централен депозитар KDPW - директно или индиректно през Clearstream, научи Profit.bg.

„От Варшава явно не искат да работят върху директната връзка с нас, поради което е необходимо да търсим други възможности. От юни очакваме техните коментари по изпратения проект за договор, но такива досега така и не са постъпили", заяви за Profit.bg Иван Димов, изпълнителен директор на ЦД. „Само ни мотаят. От наша страна изпълнихме всички техни изисквания, за да подновим разговорите (ЦД е вече член на SWIFT - бел. р.)".

По информация на Иван Димов, от KDPW са декларирали намерение директната връзка между двата депозитаря да е изградена до края на годината, но от друга страна заявяват, че искат да работят с УниКредит Булбанк, което според него обаче не е в полза на пазара като цяло.

По-рано тази година се разбра, че от полския депозитар са декларирали пред българските си колеги желание да подновят разговорите по изграждане на директна връзка между двете институции. От друга страна обаче от KDPW имат сключено споразумение с УниКредит Булбанк (банка попечител), даващо възможност за клиъринг и сетълмент на сделки с акции на български компании на Варшавската фондова борса. Документът бе подписан в средата на февруари.

Както вече стана ясно, от ЦД търсят и друга възможност за връзка с Варшава и тя е непряка, през Clearstream. За целта от ЦД предстои да обсъдят въпроса с представители на Пощенска банка, които са официален агент на люксембургския депозитар Clearstream Banking Luxembourg за България.

Иван Димов не пожела да се ангажира със срокове за това кога ЦД ще има изградена връзка с Варшава, като добави, че това зависи изцяло от желанието на емитентите, както и от ответната депозитарна институция.

По негова информация, от ЦД работят и по друга възможност, съобразена с изискванията на емитентите, която обаче не пожела да коментира на този етап.