През миналата седмица от Оргахим АД обявиха намерението за разделянето й на две компании. Кое налага тези промени, какво ще е влиянието върху акционерната структура на Оргахим АД и как подобно разделение ще се отрази върху финансовото състояние на компанията, са част от зададените въпроси към Иван Соколов, изп. директор на Оргахим АД.

Г-н Соколов, какво наложи разделянето на Оргахим АД на две компании?

Бизнесът с фталов анхидрид се различава значително от останалите ни дейности и е характерен със самостоятелна търговска и ценова политика. Производството му е организирано на отделна площадка и функционира като отделна производствена единица. Както знаете, Оргахим е единственият производител на фталов анхидрид в страната.

Средното ни годишно производство е 20 хил. т, като по-малко от 10% от тях използваме за собствени нужди, а останалата част реализираме на вътрешния и външни пазари.

Поради тази причина отдавна разглеждаме производството на фталов анхидрид като отделен бизнес. Тези фактори ни насочиха към идеята да препоръчаме обособяване на ново дружество.

Новото дружество ще придобие ли публичен статут?

Ако бъде приета идеята за отделяне, новото дружество ще бъде публично АД, като акционерите в Оргахим АД ще получат пропорционален дял от новото дружество под формата на акции.

Чисто технически това ще стане с изготвяне на разделителен баланс, който е част от Плана за преобразуване, като в него ще бъдат дефинирани всички активи и пасиви, които влизат в патримониума на новата компания.

Подобно предложение вече е направено пред Надзорния съвет, който възложи подготовката на план за преобразуване. След изготвянето му, той ще бъде представен за анализ и одобрение.

В какви срокове ще стане регистрацията на новата компания? Как ще се казва?

Предстои една дълга процедура и ние сме все още в началната фаза, за да коментираме.

Какви активи ще бъдат прехвърлени в новото дружество?

Това са активите за производството на малеинов и фталов анхидрид, които преоценихме в края на миналата година.

Какво ще се промени за акционерите на Оргахим след учредяването на втората компания?

През последните години Оргахим АД е обект на огромен инвеститорски интерес. Многобройните срещи със заинтересовани инвеститори показаха, че значителна част от тези, които имат дългосрочен интерес в инвестирането в лаково-бояджийския бизнес, не познават и не се интересуват от бизнеса с фталов и малеинов анхидрид и обратното. Това, според мениджмънта, е пречка за по-нататъшното развитие на компанията .

Подобни въпроси за възможно разделяне на двата бизнеса с цел инвестиране в един от тях са ежедневни.

С идеята за разделяне на двата бизнеса и изхождайки от казаното по-горе, мениджмънтът препоръчва отделянето им в различни компании. В резултат заинтересованите инвеститори ще могат да реализират намеренията си по-лесно.

След разделянето на бизнеса очакваме също така цените на акциите на новите две дружества да бъдат значително по-атрактивни както за големите инвеститори, така и за дребните акционери.

Традиционно отделянето на част от бизнеса в отделна компания става с идеята за неговата продажба. Има ли мажоритарният собственик подобни планове?

Този въпрос е от компетенцията на мажоритарния собственик и отговор на въпроса следва да бъде получен именно от него.

Как разделянето ще се отрази на финансовите резултати на Оргахим АД?

В отчетите, които публикуваме, показателите и сега са дефинирани поотделно. В тази връзка не очакваме да има дестабилизация на финансовото състояние.

На снимката: Иван Соколов, изп. директор на Оргахим АД (сн. Оргахим)