Ив. Такев: 2010-та може да е преломна в настроенията

1837
Ив. Такев: 2010-та може да е преломна в настроенията

Изпълнителният директор на Българска фондова борса Иван Такев е оптимист и смята, че 2010-та година може да се окаже като цяло преломна за настроенията на капиталовия ни пазар.

„Аз съм оптимист. Виждам, че в някаква степен оптимизмът се завръща, т.е. 2010-та година може да бъде, като цяло, преломна в това отношение", заяви в специално интервю за Profit.TV Иван Такев. „Разбира се, негативите в моменти си остават. Ниската ликвидност прави невъзможно инвестиционните посредници да печелят от брокерски услуги така, както това се случваше през 2007 г. и до известна степен през 2008 г."

Правейки равносметка за отминаващата си 2009 г. и с поглед насочен към новата 2010 г., Иван Такев коментира: „Ситуацията на капиталовия пазар си остава сложна, макар, според мен и с добри перспективи през следващата година".

Според изпълнителния директор на борсовия оператор у нас причините за изоставането в ръста на българските индекси спрямо регионалните са не една. Като такива той отново посочи ниската ликвидност на пазара ни, както и слабия интерес, до някаква степен, от страна на чуждестранни инвеститори.

„Факт е, че когато един чуждестранен инвеститор тръгва да навлиза в даден пазар, обемите се засилват", посочи Иван Такев, като по-голямото търсене донякъде би предопределило и посоката на индексите.

„От друга страна, някои компании продължават да показват колебливи резултати, макар други, точно обратното, да демонстрират стабилни ръстове, дори и във време на криза. Тоест няма пълнo единодушие за потенциала на компаниите. Убеден съм, че в момента, в който финансовите резултати, като цяло, се стабилизират, индексите отново ще тръгнат в обратна (от сегашната - б.р.) посока", каза още Иван Такев.

Какво да очакваме от БФБ през 2010 г., как потръгна диалогът между ръководството на фондовата борса и новия министър на финансите на България Симеон Дянков, какво може да е влиянието на енергийните компании за БФБ и върху какво е насочила вниманието си междуведомствената работна група, подпомагаща държавата в партньорството й с институциите, опериращи на капиталовия пазар, може да видите само в интервюто на Profit.TV с изпълнителния директор на БФБ Иван Такев.

Сн.: Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ (Profit.TV)

Може да гледате интервюто тук

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg