Критериите към потенциалните купувачи на държавните дялове от борсата и депозитара бяха формулирани от финансовото министерство. При възлагането на процедурата са заложени минимални критерии към съответните борсови оператори и не всеки може да се яви като кандидат-купувач, коментира в интервю за Profit.TV изпълнителният директор на Българска фондова борса Иван Такев евентуалното й придобиване от една от 20-те най-големи световни борси.

Критериите касаят малка част от операторите и това е вследствие на желанието на МФ БФБ да стане собственост на голям борсов оператор или обединение от борсови оператори, заяви още той.

Приватизацията на Енерго-Про бе успешна, доколкото държавните пакети се продадоха и станаха собственост на частни инвеститори. И в двата случая основни собственици на предлаганите пакети станаха съществуващите мажоритари, коментира и най-актуалната тема на борсата тези дни Такев.

Процесът на приватизация обаче можеше да бъде съпроводен с малко повече маркетингови усилия, което щеше да означава по-голям кръг от купувачи, по-силна конкуренция и съответно по-висока цена – по-голяма изгода за държавата, заяви още той.

На практика видяхме, че освен мажоритарния собственик, участваха и много индивидуални инвеститори. Този тип инвеститори участваха с пазарни поръчки. Институционален интерес обаче нямаше доколкото, липсваха лимитирани поръчки, каквито са типични за този тип инвеститори, коментира Такев.

За да може една компания активно да се търгува, тя има нужда от балансирана структура на инвеститори. В крайна сметка обаче продажбата се осъществи такава, каквато е и мажоритарният собственик обяви, че скоро няма да отправя търгово предложение, допълни изпълнителният директор на БФБ.

Промените в правилника на Централния депозитар са в резултат на предприетите промени в информационната му система, която търпи коренно изменение. Това е резултат от желанието на всички клиенти институцията да се модернизира и да компенсира изоставането в предлаганите от нея услуги, заяви още Такев.

Най-цялостната промяна касае отделянето на клиринг и сетълмент частта от регистира на ЦД. Това ще даде много по-голяма гъвкавост по отношение на осъществяването на тези две първични функции на ЦД. Ще се даде възможност за изпращането на SWIFT-съвместими съобщения, което е желано от банките, като същевременно ще се запази и традиционния начин на комуникация между депозитара и неговите членове, посочи още Такев.

Ще има и конкретни промени за останалите потребители, касаещи инвеститорите, като възможност за водене на сметки за маржин покупки и къси продажби, за ефективно заемане на финансови инструменти, осигуряване на функционална възможност за гарантиране на сетълмента с гаранционен фонд.

Такъв в момента функционира към борсата, но тепърва ще се решава дали да не бъде прехвърлен към депозитара. Всички тези промени, в своето единство, са водени от едно-единствено нещо – по-голяма гъвкавост на ЦД и даване на възможност за предлагане на нови видове продукти и услуги, посочи още Иван Такев.

Системата Target2Securities е паневропейска система, администрирана от ЕЦБ за трансграничен сетълмент на сделки с ЦК, сключвани на всеки един от пазарите от ЕС, пожелал да се присъедини към този съюз. Тя е надграждане на системата за разплащания Target2 и образно представлява едновременно изпращане на целия регистър на отделните депозитари през централната банка, осъществяване на сетълмента там и връщане обратно на информацията към участващите депозитари, съобщи още изпълнителният директор на борсата.

В този смисъл тя не замества депозитарите, а представлява по-скоро аутсорсване на клиринга и сетълмента към Target2Securities. Очевидно е, че има основна полза като много по-лесен транзграничен сетълмент.

Това ще доведе до много по-ниска цена на сетълмента на такива сделки. Разбира се, възможни са и различни варианти, в зависимост от това дали системата ще се използва само за сделки с трансграничен сетълмент, дали ще се използва за сетълмент на местно ниво, а има възможност да се използва и само за сделки в евро, или в местна валута. Това тепърва ще се уточнява относно конкретния формат, в който ние ще участваме, уточни той.

Трябва да достигнем нивото на развитие, респективно ликвидността на развитите пазари, които ни служат като еталон. Много често обаче се опитваме да постигнем достигнатите от тях резултати с наши собствени средства, което няма как да се случи. Няма как, правейки определени грешки, да искаме да постигнем същия резултат, коментира развитието на БФБ Иван Такев.

Визирам няколко пропуска, които са типични не само за българския пазар. Така, например, често дискутирана слабост е ниската финансова грамотност на инвеститорите. Факт е, че в определени случаи именно тя води до неочаквани резултати и разочарования. Ако слезем по-надолу, ще видим сериозен дисбаланс в акционерната структура в компаниите.

Има публични дружества с по няколко десетки хиляди акционера, които не се търгуват с месеци, което означава едно-единствено нещо - акционерите в тях дори не знаят какво притежават. По отношение на посредниците, едно от най-типичните неща за развитите пазари е наличието на маркет-мейкъри по почти всички позиции. Ние до момента разчитаме, че ще минем и без тях, но това трудно ще доведе до подобряване на ликвидността, посочи още от грешките на пазара специалистът.

Така, например, доста често бива дискутирана необходимостта от фючърсите и опциите като нов вид инструменти. Те обаче предполагат, от една страна, доста високо ниво на образованост на инвеститорите, а от друга - наличието на маркет-мейкъри. Всички искаме в един етап да достигнем до този вид инструменти, но това няма как да бъде достигнато без наличието на тези две условия.

Също така, досегашният опит сочи, че по-висока ликвидност се постига, само когато пазарът тръгне нагоре и тя е предизвикана не от нещо друго, а от навлизането на нови инвеститори, които очакват реализирането на печалби, посочи Такев.

Респективно ликвидността пада при стартирането на низходящ тренд и е свързана с отлива на разочаровани инвеститори. Струва ми се, че ако искаме устойчивост, трябва да се концентрираме именно върху тези звена, които са липсващи между нас и развитите пазари, ако искаме да стигнем до там, където те исторически са стигнали, завърши той.