С определение на Софийски градски съд (СГС) от 5 ноември 2010 г. за временен синдик на Мостстрой, като обезпечителна мярка до произнасянето на съда с решение по молбата на дружеството за откриване на производство по несъстоятелност, е назначен Иво Веселинов Велчевски, с дата на встъпване 15 ноември 2010 г., информираха от инфраструктурната група.

Да припомним, че съдът насрочи разглеждане на делото за откриване на производство по несъстоятелност на Мостстрой за 1 декември.

Молбите за откриване на производство по несъстоятелност на Мостстрой и неговите дъщерни дружества - Мостстрой-Пловдив АД, Мостстрой-София АД и Мостстрой-Велико Търново АД бяха депозирани на 6 октомври.

В корпоративното съобщение от миналия месец се казваше, че причина за взетото решение е, че към настоящия момент групата се намира в състояние на неплатежоспособност и свръхзадълженост. Срещу дружеството има образувани редица изпълнителни дела, по които има наложени запори, възбрани, описи на движимо имущество.

На 31.05.2010 г. е настъпил падежът на задълженията по сключения с Обединена българска банка АД договор за кредит, по който съдлъжници са трите дъщерни дружества, и всички суми по него са изискуеми. Поради липсата на парични средства, с които да бъде заплатен дългът е налице реална възможност за образуване на изпълнително производство срещу дружеството за принудително събиране на дължимите суми.

Мостстрой приключи деветмесечието на 2010 г. с неконсолидирана загуба в размер на 313 хил. лв., при 55 хил. лв. печалба година по-рано. Приходите от продажби на компанията се свиват през разглеждания период със 78%, на 1.65 млн. лв.

Паричните средства на дружеството в края на отчетния период са 115 хил. лв., при 1.87 млн. лв. година по-рано.

Активите на Мостстрой в края на септември са оценени на 31.27 млн. лв., при 34.48 млн. лв. в началото на 2010 г. От тях нетекущите активи по последната информация са 14.15 млн. лв. (13.9 млн. лв. в края на 2009 г.), а текущите такива са 17.12 млн. лв. (20.58 млн. лв.).

Нетекущите пасиви на компанията остават почти без промяна - 5.6 млн. лв. Текущите пасиви са 17.58 млн. лв., при над 20 млн. лв. в края на миналата година.

Основният капитал на Мостстрой е 5.58 млн. лв., а собственият такъв 8.09 млн. лв.

През последния близо месец в публичното пространство периодично се появява информация за публична продан на активи не само на Мостстрой, но и на други компании, свързани с Васил Божков.