Въпреки големия интерес към изграждането на ВЕИ проекти в Централна, Източна и Югоизточна Европа, според адвокати от Wolf Theiss в региона, регулаторните трудности и неясноти могат да попречат на реализирането на много проекти през 2010 г., смятат от кантората.

Големи енергийни компании и други частни предприемачи продължават да демонстрират интерес към възобновяемите енергийни източници в Централна, Източна и Югоизточна Европа, особено във връзка с ангажиментите, поети от страните-членки и страни извън ЕС да генерират по-висок процент енергия от възобновяеми източници. Според Wolf Theiss обаче, много инвеститори продължават да се притесняват от регулаторните рискове при изпълняването на такива проекти в дадени страни.

Кантората издаде този месец „Ръководство за генериране на електричество от възобновяеми енергийни източници в Централна, Източна и Югоизточна Европа" с цел да подпомогне проучването на все още неизползвани възможности в Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Наръчникът осигурява практически преглед на основните характеристики на ВЕИ проектите за електричество в 14-те страни, в които компанията оперира: a именно Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Унгария, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

Екипът й, специализиран в енергийната сфера, е консултирал множество проекти за генериране на електричество в региона, като вятърни ферми в Австрия, Унгария и Румъния, соларно фотоволтаични проекти в Чехия и България, както и водноелектрически централи на Балканите.

Този нов наръчник изтъква някои много изгодни схеми за поощряване генерирането на електричество от ВЕИ, като например фиксирана изкупна цена от 469 евро за MWh за енергия, добита от соларни фотоволтаични централи в Чехия.

Също така наръчникът представя за първи път детайлно описание на други аспекти от ВЕИ проектите за електричество в гореспоменатите 14 страни, като покрива ключови въпроси, сред които процеса за придобиване на разрешителни (разрешително за строителство, екологично разрешително, както и разрешителни за концесии или добив на енергия), схеми за поощряване генерирането на електричество от ВЕИ, финансови стимули, въпроси, касаещи свързването в електропреносната мрежа и кредитите за въглеродни емисии.

В някои страни регулаторната рамка, отнасяща се за тези аспекти на генерираното от ВЕИ електричество, или изобщо не съществува, или й липсва правна сигурност, което може да възпре потенциални частни предприемачи или инвеститори, смятат от кантората.

„Надяваме се, че тази инициатива ще даде на българските и международни предприемачи и финансови партньори ясна представа за регулаторната и правна рамка и ще насърчи допълнителни инвестиции в този важен за България сектор", каза Ричард Клег, регионален партньор на Wolf Theiss за България.