Изследване доказва чистотата и качеството на родното пиво

1021
Изследване доказва чистотата и качеството на родното пиво

Българската бира е в пълно съответствие с европейските изисквания за чистота на пивото, доказват резултати от две независими проучвания. Едното изследване е международно, организирано от Пивоварите на Европа и се провежда три поредни години във Франция, а другото е възложено от Съюза на пивоварите в България на независима лаборатория в страната,съобщиха от Съюза на пивоварите в България.

Резултатите и от двете проучвания доказват, че в пивото няма патогенни микроорганизми. Тестваните проби са в пълно съответствие с изискванията на Регламент №1126/2007 на ЕК за допустимите количества микотоксини в зърнените храни, както и на нормативните регулации и стандарти за безопасност на храните от гледна точка съдържание на метали, микробиологични и физикохимични показатели.

Въз основа на направените анализи експертите са единодушни, че определящ фактор за микробиологичната чистота на пивото е качеството на използваните вода, ечемик и малц, а не в коя държава е произведен продуктът. Българските производители на бира безусловно спазват добрите производствени практики, високото качество и строгият контрол върху суровините, което гарантира не само вкусовите качества на кехлибарената напитка, но най-вече безопасността на продукта.

В резултат на всичко по-горе казано, естествената стабилност на пивото се постига по технологичен път в процеса на производството. По-високата трайност на готовия продукт се гарантира от стабилизацията на бирата чрез пастьоризация, а не чрез добавка на консерванти.

През тази година за производството на бира у нас са изкупени около 100 хил. т. местен пивоварен ечемик от различни сортове, които се преработват от седемте малцерая, които оперират в страната. По предварителни данни тази година количеството произведен малц у нас е над 75 хил. тона. В България все още не се прилагат добрите европейски практики за селекциониране и сортоподдържане на качествен пивоварен ечемик, както и добра агротехника при отглеждането му, поради което пивоварните компании ежегодно внасят до 40 хил. тона малц.

Изцяло натуралните съставки на бирата - малц, хмел, бирена мая, съчетани със съвременното технологично оборудване и иновации в пивоварната индустрия, са от първостепенно значение за високото качество на предлаганото в страната портфолио от бирени брандове.

В същото време всяка една от суровините е естествен източник на важни за организма вещества. Малцът осигурява широка гама витамини, минерали и протеини. Научните проучвания дказват, че хмелът е богат на антиоксиданти и флавоноиди.

Те са защитен фактор срещу редица болести и имат химиопревантивна роля при някои злокачествени заболявания. Бирената мая е природен източник на витамини от група В - като В1, В2, В3, В6, на ценни и незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи. На това се дължи свойството й да подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. Влияе балансиращо и благотворно върху обмяната на веществата.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg