Приватизацията на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора на пода на Българска фондова борса ще е факт до средата на юли. Това заяви Корнелия Нинова, председател на УС на Булгартабак холдинг, на провелата се по-рано днес пресконференция на ръковдството на холдинга.

Както вече е ясно, двете фабрики ще бъдат продадени с лицензите за производство на тютюневи изделия, но без правото да произвеждат марките на Булгартабак. Производтството на марките от Пловдив БТ и Слънце Стара Загора вече се пое от дружествата в Благоевград и София.

Тя обяви, че са постигнати споразумения със синдикатите по отношение на изплащане на обезщетения на работниците. По нейна информация за обезщетения холдингът ще разходи 14 млн. лв. Булгартабак има финансовата възможност да поеме финансовото задължение, коментира Нинова.

На въпрос на Profit.bg за какво ще се разходят средтсвата от продажбата на фабриките, Асен Шехов, член на УС обяви, че част от приходите ще отидат за изплащане на обезщетения, друга част ще постъпи в държавния бюджет, както и за разпределяне на дивидент. Част от парите ще останат в холдинга, което ще подобри финансовите показатели на дружеството, а това неминуемо ще повиши и акциите на Булгартабак, коментира той.

По отношение на приватизацията на холдинг Корнелия Нинова уточни, че съдбата му е в ръцете на парламента. В момента тече процедура по изменение на Закона за приватизация, който проект се разглежда в икономическата комисия към НС. Предвижда се държавният холдинг да бъде изваден от списъка на дружествата, които могат да бъдат приватизирани едва след изричното позволение на парламента.

Новият втори изпълнителен директор на компанията Ангел Димитров посочи, че в случай на забавяне процедурата по продажба на холдинга е възможно да се обмисли стратегия за концентриране на производството на цигари в една фабрика. Още е рано обаче да посочим коя от фабриките, в София или Благоевград, ще се съсредоточи производството, каза още той.

Според Корнелия Нинова целта на холдинга е запазване на пазарен дял, към експорт на цигари и тютюн, запазване на финансовата стабилност и преструктуриране на компанията по начин, според който тя да се справи с повишението на акциза от януари 2009 г.

На снимката: Корнелия Нинова, председател на УС на Булгартабак холдинг (снимка: БГНЕС)