Тони Марков, Северин Въртигов, Александър Николов, Иван Овчаров и Христо Дженев. Имена, който всеки интересуващ се от капиталов пазар у нас е чувал поне по десетина пъти. Къде са те в момента и какви са им очакванията за пазара, само в Profit.bg:

Тони Марков

Опит: От 1997 до 1998 г. работи като главен дилър във ФК Евър. В периода 1999 - 2000 г. е брокер в Авал Ин, след което се мести в Карол до 2004 г., след което има няколко години в Капитал Финанс. Успоредно като професионалист в сферата на капиталовия пазар работи и като журналист - в. Пари, в. Кеш.

В момента: От 2004 г. насам работи в специализирана PR-агенция, където е и основен акционер - AAA Communications.

Очаквания за пазара: Силно се надявам на обрат на тенденцията до края на годината, но не съм напълно убеден, че това ще се случи. Знам, че има едно по-младо поколение мениджъри и финансови директори, които не се опариха от капиталовия пазар. Ако мога да се изразя образно, има негърмени зайци, които чакат обрат на тенденцията, което да открие възможности за набиране на капитал. Както се казва, в момента апетитите назряват към капиталовия пазар.

В момента пазарът е hold on, чака, гледа и се надява.

Северин Въртигов

Опит: Кепитъл Маркетс (брокер, януари 2004 - януари 2006 г., брокер и портфолио мениджър в БенчМарк Финанс и БенчМарк Асет Мениджмънт от януари 2006 до май 2009 г. и портфолио мениджър в Астра Инвестмент от май 2009 г. до май 2010 г.)

В момента е в Съвета на директорите на Български бизнес ангели

Очакванията му за пазара: Очаквам някакво раздвижване до края на 2010 г. Следващото тримесечие очаквам да спре спадът на БВП, което ще даде по-голяма увереност на местните институционални инвеститори, които да оценят потенциала за растеж на пазара.

От текущите стойности, очаквам SOFIX да направи между 15 и 20%, което ще е начало за дългосрочен позитивен тренд.

Александър Николов

Опит: БенчМарк Финанс (дилър международни финансови пазари) декември 2005г. - септември 2006 г. Сити Кепитъл Ръководител отдел финансови пазари - март 2009 г. - до момента

В момента е Senior Treasurer в Космо България Мобайл (Глобул, част от Дойче Телеком)

Очакванията му за пазара: В момента състоянието на българската борса зависи главно от местни инвеститори. Първоначалният импулс за възходящо движение зависят най-вече от малките инвеститори.

В дългосрочен план силен ръст и значими печалби могат да се очакват само в резултат на стратегически действия от българските институции (правителство, КФН, БФБ и др.).

Завръщане на международни инвеститори може да очакваме едва, когато ситуацията на външните пазари се стабилизира дългосрочно и се върнат и капиталови потоци към по-рискови дестинации.

Христо Дженев

Опит: брокер в Интеркапитал Маркетс (2005 - 2009 г.)

В момента се занимавам основно с екстремни спортове. С приятели създадохме www.board.bg. Освен това организирам състезания и други различни събития с насоченост основно към екстремните спортове. Както виждате, коренно се различава от капиталовия пазар, въпреки че и там има много екстремни спортисти.

Очакванията му за пазара: През тази година следя пазара много отдалеч и общо взето отварям сайта на борсата и специализираните издания, като Profit.bg, веднъж месечно.

Иска ми се да кажа, че нещата ще потръгнат, но едва ли в момента съм достатъчно запознат, за да давам прогнози. Надявам се, все пак, оборотът поне леко да се повиши наесен, индексите леко да отлепят и това като цяло да даде сигнал, че икономиката започва да се раздвижва.

Иван Овчаров

Опит: Ръководител външни пазари и Ръководител Търговия на БФБ-София в Елана Трейдинг (2003-2009 г.)

В момента: Независим експерт доверително управление на външни пазари

Очакванията му за пазара: Вероятно есента ще има нови понижение на цените. До тогава на борсата ще наблюдаваме вяла търговия и ниски обороти. Едва през второто тримесечие на 2011 г. може да очакваме по-осезаемо раздвижване.

Васил Караиванов

Опит: Брокер, инвестиционен консултант и управител на инвестиционен посредник от над 5 години. От края на 2001 г. до сега се занимава с дейности, които са свързани с дълговия пазар.

В момента: Работи като финансов консултант по европейски програми и в сегмента на дяловия капитал. Асистент е към Стопанския факултет на Софийски университет „Климент Охридски". Преподава и в City University. Лектор е и в курса за брокери и инвестиционни консултанти, организиран от БАУД и БАЛИП.

Очаквания за пазара: Не очаквам нищо интересно. Вероятно развитие ще има след две години, най-рано, когато влязат пари в системата тогава.

До този момент не виждам какво особено може да се случи на БФБ, а и виждаме, че мнозина вече гледат навън. Можем да очакваме и развитие, когато български компании започнат да се листват на чужди пазари.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!