Как фалира компания на 1 400 години?

7158
Как фалира компания на 1 400 години?

Никой CEO не иска да бъде запомнен като човекът, който е довел една компания до фалит. Особено, когато става въпрос за огромна компания с мултимилионен оборот - Enron, Lehman Brothers, Webvan са само няколко от примерите.

Случаят с Enron беше скандален за САЩ. CEO-то на компанията беше лично глобен с 45 млн. долара и получи 172 месеца затвор. И въпреки това, имайте предвид, че Enron e компания с „едва“ 70-годишна история. Това е малко, в сравнение с компанията, за която ще ви разкажем сега.

Японският бизнесмен Масакузо Конго има „честта“ да е бил CEOна компания с 1 428-годишна история в периода на нейния разпад. Това е компанията с най-дълголетна история в света. Оказва се, че две лоши решения са били достатъчни, за да се постави тя на колене.


Kongo Gumi Co, Ltd започва историята си, когато един имигрант-строител на храмове започва свой бизнес през 578 пр. Хр. в Осака, Япония. По това време Япония се е владеела от Принц Шотоку, който бил силно запален по будизма. Имигрантът строител дошъл от регион, който днес се намира в Южна Корея, и започнал да работи в Осака.

Той бързи видял, че там ще има много работа за услугите, които предлага. В продължение на векове строежът на храмове бил основно занимание на компанията. Тя е построила замъка Осака, който се счита за един от най-красивите в Япония, както и храм Horyuji Temple в Нара.

Компанията била семеен бизнес, който не се предавал в ръцете на първородния син, както била традицията, а я оглавявал този (или тази), който се е показал като най-добър в бизнеса. В годините, когато се раждали само жени в семейството, техните съпрузи приемали името Конго, за да може семейното име да продължи.

Когато строежът на храмове бил в застой, компанията диверсифицирала с търговски обекти.

По време на Втората световна война, когато никой нищо не строял, компанията правела ковчези.

Виж още: Най-големите грешки на известни милиардери 

Всъщност, Масаказу Конго, не е този, който е взел двете грешни решения. Те са били направени доста преди той да стане CEO и за времето си са звучали съвсем интелигентно, но последствията от тях започват да дават ефект по време на неговото управление.

През 80-те години Kongo Gumi започват да диверсифицират като инвестират в имоти. Освен това, те решават да вземат заеми, и то големи, за да направят това. За съжаление, имотният балон в Япония се пука през 1992 година и стойността на техните активи се стопила. На всичко отгоре, се строели все по-малко храмове. През 1998 година основната дейност, която е изхранвала компанията векове, вече не се търсела изобщо.

В началото на 2000-та година Kongo Gumi имала приходи в размер на 65-70 млн. долара на година, което било спад с 35% спрямо предишни периоди. Това е загуба на една трета от приходите и е удар за всяка компания. Поради задлъжнялостта на компанията Масаказу Конго бил принуден да направи съкращения и за затегне бюджета през 2004 година.

Въпреки това, през 2006 година дълговете на компанията вече били в размер на 343 млн. долара. Това довело компанията до ликвидация. Така строителната компания Takamatsu я купува и днес тя е нейна дъщерна компания. 

Замъкът Осака 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg