Днес в света има 43 945 заведения Subway в 110 държави.

В САЩ има повече заведения на Subway, отколкото на Starbucks и McDonald's, взети заедно.

Нетното състояние на основателя на компанията Фред Делука се изчислява на 2.6 млрд. долара. В момента обаче не всичко е розово около него.

Ето каква е накратко историята за възхода и проблемите на Subway:

Делука е роден в Бруклин през 1948 година. Завършил е университетa в Бриджпорт.

През 1965 година взема назаем 1 000 долара от приятеля си Питър Бък, който му става съдружник и заедно отварят място за сандвичи, които да са по-здравословни от масово предлаганите.

Първото заведение отваря врати на 28 август 1965 година в Бриджпорт, Кънектикът.

Първоначално се казва Pete's Submarines, а след това Pete's Subway. През 1966 година отваря врати вторият ресторант, а през 1968 година името се скъсява на познатото днес Subway.

Имат няколко слаби години, но през 1978 година в САЩ има вече 100 заведения от тяхната марка.

През 1987 година те са 1000. Периодът на 80-те и 90-те години е време на голямо разрастване за тях. Само през 1993 година отварят врати нови 1 300 локации. През същата година McDonald's отваря по-малко от 800.

През 2013 година Subway отваря по 50 нови заведения всяка седмица! Днес в света се сервират 2 800 сандвича на минута!

Тази огромна компания все още е частна собственост на холдинговата компания, създадена от Делука и Бък - Doctor's Associates.

Делука поддържа ръста на компанията чрез своята стратегия за агресивно разрастване. В момента имат 27 000 франчайза и се стремят да добавят 7 000 нови локации.

Subway е най-голямата верига ресторанти в света. Миналата година обаче продажбите им намаляха с 400 млн. долара, или 3%. Това е най-големият спад сред 15-те най-големи ресторанта в САЩ.

За първи път от 7 години компанията изпадна до трето място в класацията на ресторантьорските вериги с най-много продажби.

Какво се случва? През последните десетилетия компанията растеше благодарение на това, че се харесваше на американците, на които традиционната индустрия за бързо хранене вече бе омръзнала.

Те искаха по-здравословна алтернатива на ниски цени. В момента обаче други вериги се справят по-успешно в това начинание.

Subway се задържа дълго на върха, но през цялото това време не се промени, а хората искат нещо ново. В момента Chiptole отмъква клиенти, като рекламира прясното си месо, McDonald's дори пуснаха кейл в менюто си.

През 2014 година блогът FoodBabe.com обвини Subway за това, че в хлебчетата им се съдържа azodicarbonamide - вещество, което се съдържа и в гумата, от която се правят постелки за йога.

То обаче е одобрено от Американската асоциация за храни и напитки като безвредна добавка за храни. Компанията отстъпи, като обяви, че премахва използването му.

2014 година също така беше и първата, в която основателят Фред Делука не беше начело на компанията. Той трябваше да се лекува от левкемия и се отдалечи от бизнеса за една година.

По-късно той обяви, че прехвърля голяма част от задълженията си на сестра си Сузане Греко. Тя е в компанията още от основаването й и е един от първите й служители. Предстои да видим дали Греко ще успее да изведе Subway отново до върха.