С ръста си от последните дни книжата на Microsoft са много близо до рекордната стойност, постигната през 1999 г. Ето как се оценява днес технологичната компания, както и други любимци на пазарните участници в края на миналия век, по време на дотком балона.

Microsoft (615 млрд. долара капитализация през 1999 г.)

Силно тримесечие, повишило цената на акциите до най-високата им стойност за годината, обратно изкупуване на собствени книжа, дивидент, в момента равняващ се на 2.5% годишно, както и рекордна покупка в историята.

Така накратко можем да опишем технологичната компания, основана от най-богатия човек днес Бил Гейтс.

Само преди месец Microsoft плати 26.2 млрд. долара за LinkedIn. Днес гигантът се оценява на 437 млрд. долара, което е достатъчно за третата позиция на най-скъпите щатски компании - след Apple и Alphabet.

General Electric (523 млрд. долара капитализация през 1999 г.)

Година след дотком балона GE назначи своя нов главен изпълнителен директор Джеф Имелт, който наследи компанията от Джак Уелч. Конгломератът преживя наистина тежки години. Той бе един от застрахователите на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушен по време на атаките от 11 септември.

Съществено влияние върху бизнеса оказа и световната икономическа криза от 2008 г. Ръководената от Имелт компания намали разпределяния дивидент, а Standard & Poor's и Moody's понижиха рейтинга, който години наред бе на максималното ниво от AAA.

Днес оценката на компанията от 301 млрд. долара е достатъчна за девета позиция сред най-големите щатски дружества, но е с 37% по-ниска спрямо 1999 г.

Cisco (344 млрд. долара пазарна оценка през 1999 г.)

Вчера книжата на компанията достигнаха нива от 30.72 долара за брой, оценяващи я на около 150 млрд. долара. Стойностите от над 30 долара за акция са невиждани за последните близо 10 години.

Настоящият главен изпълнителен директор Чък Робинс е близо до своята десета година на управление, а преди него Джон Чембърс ръководеше Cisco в продължение на 20 години.

Само преди ден анализаторът на UBS Свивън Милунович потвърди очакванията си за цена от поне 32 долара на акция, като сподели, че все още би препоръчал покупката на книжата на компанията.

Телевизионният водещ Джим Креймър също смята, че Робинс е правилният човек начело на Cisco в момента. Въпреки понижението в пазарната си оценка, днес това е 34-ата най-скъпа щатска компания.

WalMart (308 млрд. долара оценка през 1999 г.)

От януари 2000 г. до днес книжата на WalMart са поскъпнали с едва 6% спрямо 52 на сто за широкия индикатор S&P500. Пазарните анализатори отчитат, че това е една голяма компания, плащаша добър ежегоден дивидент.

Днес WalMart управлява над 11 500 магазина по цял свят спрямо 3752 в края на 1999 - годината, в която акциите й поскъпнаха с цели 70 на сто.

Оттогава до днес компанията е снемила трима различни главни изпълнителни директори, изправящи се преди няколко основни проблема – онлайн продажбите на гиганти като Amazon, стачките в магазините, довели до ръст на минималната заплата до 10 долара на час и поддържане на очаквания ръст в продажбите от страна на инвеститорите.

Днес компанията се оценява на 230 млрд. долара, което е достатъчно за 14-а позиция при най-големите щатски корпорации.

Intel (284 млрд. долара капитализация през 1999 г.)

През август 2000 г. книжата на Intel отчитат рекордната стойност от 72.94 долара за брой. Производителят на чипове се опита по всякакъв начин да увеличи продажбите си, като дори закупи Altera през миналата година за 16.7 млрд. долара, както и McAfee през 2010 г. за сумата от 7.7 млрд. долара.

Да, през 2014 г. книжата достигнаха най-високата си стойност от близо 10 години, но впоследствие се понижиха сериозно заради по-слаби тримесечни резултати.

Днес Intel се оценява на 169 млрд. долара, което я прави 29-ата най-голяма щатска компания.