Само преди часове стана ясно, че приватизацията на Булгартабак е на път да стане факт. Новината веднага предизвика остри реакции в парламента от представители на Коалиция за България (КБ). Ето на какво мнения са Димчо Михалевски и Румен Овчаров.

"Сделката с продажбата на "Бургартабак" е манипулирана, нарушава стратегическия и финансов интерес на държавата. Наличните активи от 167 млн. лв. надвишават пасивите с 320 млн. лв., това са близо 160 млн. лв., заяви депутатът от КБ Димчо Михалевски по повод продажбата на "Булгартабак".

Ще почерпим приватизатора с над 60 млн. евро образно казано и това е скандално", заяви Михалевски.

"Попитайте правителството на ГЕРБ как го правят с тяхната Агенция по приватизация и назначените хора. На какво прилича това? Това е грабеж, това е корупция", възмути се Михалевски. Първата голяма приватизационна сделка на ГЕРБ показва, че не могат да правят нещата по честен начин, допълни депутатът.

Особено в условията на тежка криза за инвестиции в България и когато инвеститорите видят този подход последствията ще бъдат още по-трагични за нашата държава, коментира той. Когато очевидно не се защитава държавния интерес как да дойдат те в държава, в която трябва да се защитава и частния интерес, запита червеният народен представител.

Истинското решение е незабавно спиране на тази процедура, да се променят правилата и бъдете сигурни, че ще се явят много по-сериозни и много по-отговорни участници в тази приватизация, предлага Димчо Михалевски. Това е тест за ГЕРБ, лично за премиера и очакваме да видим тяхната реакция, каза той.

Точно тези, които трябваше да купят "Булгартабак" ще го купят, при това - на минимална цена. Сценарият, който бе предварително замислен за продажбата на дружеството с очевидното участие на министър-председателя Бойко Борисов върви към успешното си реализиране. Това пък заяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е одобрила единствения кандидат за приватизирането на "Булгартабак", припомни Овчаров. Би трябвало да бъдем доволни, че една приватизация, която стана синоним на прехода и доведе до редица оставки и скандали, е на път да приключи, допълни народният представител. Румен Овчаров посочи още, че активите от балансовия отчет на дружеството са 560 млн. лв., а финансовите активи - около 290 млн. лв. "Вие сами определете дали предлаганите стотина милиона евро са достатъчни", постави той задача на медиите.

Депутатът каза, че тютюнопроизводителите няма на какво да се радват, защото определените за изкупуване количества тютюн са по-малко от тези, които в момента изкупува "Булгартабак". Предвидените 7 милиона инвестиции са значително по-малко от годишните инвестиции на дружеството, които са около 25 млн. лв., уточни той.

Според него доволни ще са новите купувачи на "Булгартабак", които под шапката на една от най-големите руски банки се опитват да скрият имената си. Овчаров е убеден, че зад приватизацията стоят определени икономически кръгове в България и че това "надбягване с един кон" трябва да бъде спряно.

Народният представител от Коалиция за България, която ръководеше "Булгартабак" през 2008 година, Корнелия Нинова постави въпроса дали от канцеларията на президента на Русия има заведен иск в Софийски градски съд, в който руската страна предявява претенции към дружеството. "Ако е внесен искът, то тогава Руската външнотърговска банка не е истинският играч", обобщи Нинова.

Овчаров потвърди, че ще обяви какво е написано в запечатания от него плик за приватизацията на "Булгартабак", когато стане ясно решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Източник: БГНЕС