В последните месеци свързваме Румъния с новините, свързани с работата на тамошната полиция и прокуратура и задържането на голяма част от настоящи и бивши министри и депутати.

Изглежда обаче северната ни съседка е доста по-напред от нас и в икономическо отношение.

Един от най-големите инвестиционни посредници в България - Карол, покани на специално събитие главния икономист на Банка Трансилвания Андрей Радулеску и главния изпълнителен директор на Букурещката фондова борса Людвик Соболевски.

Вижте какво казаха те за икономическото развитие на Румъния.

Икономиката на страната е в подем

През 2014 г. БВП на страната достигна 150 млрд. евро, а очакваният ръст за настоящата година е 4 на сто, обяви Радулеску. Данните не са преувеличени, тъй като за първото полугодие на 2015 г. се отчита ръст от 3.8 на сто.

Прогнозата за ръста на БВП за 2016 и 2017 г. е от 5.1 и 5.2 на сто, а за 2018 г. - 4.3 на сто. В края на същата година доходите в страната ще са 56% от средните в еврозоната, а до 2020 г. ще достигнат 60 на сто, допълни той.

През последните месеци в страната бе понижен ДДС на храните от 24 на 9 на сто, а считано от 1 януари 2016 г., данък дивидент ще се намали от 20 на 5%.

Безработицата в страната се очаква да се понижи от 7.1 на сто в края на 2014 г. на 5.9 на сто след четири години.

Какви са прогнозите на Министерството на финансите за идните години у нас?

През 2015 г. БВП на България ще отчете ръст от 2%, а за следващата година се очаква повишение от 2.1 на сто.

В последните две години на прогнозния период – 2017 и 2018 г., икономиката ни ще расте с 2.5 и 2.7%.

Капиталовият пазар в Румъния

Общо 20 000 индивидуални инвеститори отчита Соболевски на Букурещката фондова борса. „Целта ни е да имаме 100 000 индувидуални инвеститори през идните години“, заяви още той.

Общо 30% от оборота днес на борсата в северната съседка е дело на чуждестранни инвеститори, 40 на сто на институционални инвеститори и 25 на сто на индивидуални инвеститори.

Какво е предприето от ръководството на фондовата борса в страната с цел увеличаване броя на инвеститорите и оборота?

През последните години се организират срещи с най-големите работодатели в страната - компании с хиляди служители, на които се презентират предимствата за инвестиции на борсата, казва Соболевски.

Според него за последните 12 месеца доходността на основния индекс BET10 е 6.5 на сто, но въпреки това депозитите в страната са на нива от 55-56 млрд. евро (спрямо 21 млрд. евро у нас), а лихвите са подобни на тези, предлагани от родните банки.

Разработихме и специално приложение за следене на котировките и подаване на поръчки през телефона, организирахме състезание, като спечелилият ще получи нов модел Dacia от наш спонсор – една от големите банки в Румъния, допълни той.

Към момента сме разрешили около 50% от пречките за развитие на пазара ни. Чужденците вече могат по-лесно да отварят сметки у нас, като премахнахме бюрократичните трудности. Това позволи на редица регионални фондове да започнат да насочват инвестиции към родните компании, заяви Соболевски.

„За чуждестранните инвеститори вече е по-лесно и да участват на общите събрания на акционерите, а дивидентът не е задължително да минава през Централен депозитар, възможно е той да бъде разпределен и през банка“.

Промените са довели до увеличаване на дневния оборот на Букурещката фондова борса до 8-10 млн. евро на ден спрямо под 1 млн. евро на ден на Българска фондова борса.

Пазарната капитализация на търгуваните компании на борсата в северната съседка е 32 млрд. евро, което е около 10 пъти повече спрямо родния капиталов пазар.

„Чуждестранните инвеститори гледат първо макроданните и след това взимат решение дали да инвестират на даден пазар“, каза още Радулеску. Според него Румъния ще е една от най-добре развиващите се страни в ЕС през идните години.

В заключение: ако преди години изразът бе: „Как ще ги стигнем американците“, днес е „Как ще ги стигнем румънците“?