41 % от запитаните в анкетно проучване на въпроса „Какво би събудило инвестиционния интерес?” смятат, че енергийните компании с иновационни проекти във областта на ВЕИ и слънчева енергия имат най-голям шанс и биха предизвикали най-голям интерес на борсата. Данните са резултат от анкетно проучване на Капман Грийн Енерджи Фонд АД, осъществено с подкрепата на БФБ-София, сред 100 представители на бизнеса, компании-емитенти на БФБ-София, анализатори, инвеститори и журналисти. Сумата от процентите надвишава 100%, защото участниците са посочвали повече от един отговор.

Секторът „Енергетика” е отбелязан от най-голям брой анкетирани – 46 като сектор с най-голям потенциал да възобнови интереса към БФБ-София. Следван е с 35 гласа от сектора на информационните технологии и с 29 от фармацевтичния сектор. Следва „Производство” с 20 гласа. Туризмът е считан от едва 8 от анкетираните за перспективен от гледна точка на капиталовия пазар. Селското стопанство, иновационните проекти и финансите са посочени от анкетираните като други сектори с добър борсов потенциал.

За да се възвърнат постепенно нивата на търговия на борсата от преди 2008 г., най-важно за анкетираните потенциални инвеститори (46%) е предлаганите проекти да носят устойчива доходност.

На второ място, само с един процент по-малко (45%), са тези, които смятат, че листнатите компании трябва да бъдат по-прозрачни. Трябва да се събуди и т.нар. „Retail” или дребните инвеститори, които смалиха своите портфейли след настъпването на финансовата криза.

За да има интерес към компаниите на борсата, те трябва да подобрят и своите финансови резултати, смятат 35% от анкетираните.

За 29% от тях пък за раздвижването на борсата е изключително важно да бъде избран добър инвеститор.

Международната макроикономическа обстановка и ситуацията в Гърция също са близко следени от част от анкетираните и до голяма степен биха повлияли при взимането на инвестиционни решения.

49% от анкетираните биха предвидили от 1 до 3 години хоризонт за инвестициите си. 37% биха предвидили над 3 години и едва 8% биха предвидили до 1 година. Важно е да се отбележи, че въпреки недобрата икономическа обстановка и недобрите финансови резултати на борсата, потенциалните инвеститори са наясно, че е по-добре да предвидят сравнително по-дълъг хоризонт за своите вложения.

По отношение на доходността от инвестициите, 77% от потенциалните инвеститори предпочитат да получат от двата типа доходност – капиталова печалба и доходи от дивиденти, като капиталовата печалба е два пъти по-предпочитана от дохода от дивиденти.