Общо 115 дружества влизат в т. нар. забранителен списък. Това са търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях - неподлежащи на приватизация.

Кои са тези дружества? Това са подразделенията на Водоснабдяване и канализация в страната, Геозащита ЕООД, Национален център за териториално развитие, НИСИ ЕООД, Техноекспортстрой ЕАД, Метални конструкции – Холдинг, Промишлено строителство – Холдинг, Монтажи ЕАД, Автомагистрали ЕАД, Геопланпроект, Геодезия, Научни изследвания по геодезия и фотограметрия, Национален център по кадастър, Картография и Научноизследователски институт по строителни материали.

Към Министерството на транспорта са БДЖ, летищата в страната, Пристанищните комплекси в Русе, Лом, Видин, Бургас и Варна, Леспорт и Български пощи.

Общо 12 дружества са към Министерството на Земеделието и горите – Напоителни системи, Агролеспроект, Св. Иван Рилски ЕАД, Хидромелиорации – Севлиево, Агрогеометър- София, Водпроект ЕАД, Кабиюк, Хан Аспарух – КЗ, Стефан Караджа, Врана, Агроводинвест и Институт по месопромишленост.

От структурата на Министерството на транспорта са Терем, Военно издателство, Снабдяване и търговия – МО, Триармстройинвест, Проно ЕООД и Интендантско обслужване, докато към Министерството на Образованието и науката влизат Студентски столове и общежития, Образование и наука, Академика 2000, Ученически отдих и спорт, Уникални прибори и системи и Академика - спорт ЕАД.

Към Министерството на здравеопазването са Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс, Балноелогичен център – Камена, БУЛ БИО - НЦЗПБ ЕООД и Специализирана болница за рехабилитация, а в структурата на Министерството на Енергетиката и енергийните ресурси влизат АЕЦ Козлодуй, Булгаргаз, НЕК, Екоинженеринг, Минпроект и ТЕЦ Марица - изток 2.

Седем компании - Международен панаир - Пловдив АД, Българска агенция за експортно застраховане, Център за външноикономическа подготовка на кадри, Еко Медет, Еко – Елшица, Държавна лаборатория Българска роза и Ел Би Булгарикум са от Министерството на икономиката, докато към Министерството на вътрешните работи са Безконтактни мултиплексорни вериги, Радиоелектронни системи и Проинвекс.

Към Министерството на финансите са Свободните безмитни зони в страната, Информационно обслужване, Формпринт ЕООД, Насърчителна банка, Банкова консолидационна компания, както и БФБ-София и Централен депозитар, отменени през 2005 г.

От Държавната Агенция за младежта и спорта са единствено Националната спортна база и Олимпика, докато към Министерството на културата са 12 дружества, сред които Музика ЕООД, Камерна музика, Алианс, Филмова студия "Време", Аудиовидео Орфей ЕАД и Реставрация ЕАД.

Според закона формалното изваждането/прибавянето на дружество от този списък представлява изменение на закона и може да се извърши само от Народното събрание. Предложенията за добавяне /изваждане на дружества могат да се дават от ресорния министър през Министерски съвет или по инициатива на народен представител.

Приоритетите за приватизационната програма на АП ще станат факт в началото на следващата година. Но истината е, че нашите управляващи могат да се поучат от опита, който съседите ни натрупаха, листвайки и набирайки свеж ресурс за държавни компании. Пазарът ще гласува с двойно „за” относно това предложение. "Вервайте ни".