Какво представлява забранителният списък?

1539
Какво представлява забранителният списък?

Общо 115 дружества влизат в т. нар. забранителен списък. Това са търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях - неподлежащи на приватизация.

Кои са тези дружества? Това са подразделенията на Водоснабдяване и канализация в страната, Геозащита ЕООД, Национален център за териториално развитие, НИСИ ЕООД, Техноекспортстрой ЕАД, Метални конструкции – Холдинг, Промишлено строителство – Холдинг, Монтажи ЕАД, Автомагистрали ЕАД, Геопланпроект, Геодезия, Научни изследвания по геодезия и фотограметрия, Национален център по кадастър, Картография и Научноизследователски институт по строителни материали.

Към Министерството на транспорта са БДЖ, летищата в страната, Пристанищните комплекси в Русе, Лом, Видин, Бургас и Варна, Леспорт и Български пощи.

Общо 12 дружества са към Министерството на Земеделието и горите – Напоителни системи, Агролеспроект, Св. Иван Рилски ЕАД, Хидромелиорации – Севлиево, Агрогеометър- София, Водпроект ЕАД, Кабиюк, Хан Аспарух – КЗ, Стефан Караджа, Врана, Агроводинвест и Институт по месопромишленост.

От структурата на Министерството на транспорта са Терем, Военно издателство, Снабдяване и търговия – МО, Триармстройинвест, Проно ЕООД и Интендантско обслужване, докато към Министерството на Образованието и науката влизат Студентски столове и общежития, Образование и наука, Академика 2000, Ученически отдих и спорт, Уникални прибори и системи и Академика - спорт ЕАД.

Към Министерството на здравеопазването са Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс, Балноелогичен център – Камена, БУЛ БИО - НЦЗПБ ЕООД и Специализирана болница за рехабилитация, а в структурата на Министерството на Енергетиката и енергийните ресурси влизат АЕЦ Козлодуй, Булгаргаз, НЕК, Екоинженеринг, Минпроект и ТЕЦ Марица - изток 2.

Седем компании - Международен панаир - Пловдив АД, Българска агенция за експортно застраховане, Център за външноикономическа подготовка на кадри, Еко Медет, Еко – Елшица, Държавна лаборатория Българска роза и Ел Би Булгарикум са от Министерството на икономиката, докато към Министерството на вътрешните работи са Безконтактни мултиплексорни вериги, Радиоелектронни системи и Проинвекс.

Към Министерството на финансите са Свободните безмитни зони в страната, Информационно обслужване, Формпринт ЕООД, Насърчителна банка, Банкова консолидационна компания, както и БФБ-София и Централен депозитар, отменени през 2005 г.

От Държавната Агенция за младежта и спорта са единствено Националната спортна база и Олимпика, докато към Министерството на културата са 12 дружества, сред които Музика ЕООД, Камерна музика, Алианс, Филмова студия "Време", Аудиовидео Орфей ЕАД и Реставрация ЕАД.

Според закона формалното изваждането/прибавянето на дружество от този списък представлява изменение на закона и може да се извърши само от Народното събрание. Предложенията за добавяне /изваждане на дружества могат да се дават от ресорния министър през Министерски съвет или по инициатива на народен представител.

Приоритетите за приватизационната програма на АП ще станат факт в началото на следващата година. Но истината е, че нашите управляващи могат да се поучат от опита, който съседите ни натрупаха, листвайки и набирайки свеж ресурс за държавни компании. Пазарът ще гласува с двойно „за” относно това предложение. "Вервайте ни".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...