След победата на генерал Румен Радев на президентските избори премиерът Бойко Борисов заяви, че подава оставка.

Първият мандат на премиера Бойко Борисов също приключи с оставка на 20 февруари 2013 г. Тя беше гласувана още на следващия ден – 21 февруари 2013 г.

По-малко от месец след това президентът Росен Плевнелиев назначи служебен кабинет с министър-председател Марин Райков.

Няколко месеца по-късно на власт дойде Пламен Орешарски, а впоследствие и друг служебен кабинет – този на Георги Близнашки. Вторият мандат на Борисов започна на 7 ноември 2014 г. и продължава малко повече от 2 години.

Profit.bg направи справка как са се представили основните компании на Българска фондова борса в периода след оставката на премиера до повторното му идване на власт.

20 февруари 2013 г.

Денят на оставката оцветява SOFIX в червено, като индикаторът приключва на минус от 2.69%. След две сесии на зелено, следва нов силен спад, този път от 4.4%.

В следващите дни инвеститорите се успокояват, а до повторното идване на власт на Бойко Борисов всички компании от SOFIX реализират положителна доходност.

Най-силно в следващите месеци до 6 ноември – денят преди гласуването на новото правителство - се представят книжата на М+С Хидравлик и Трейс Груп Холд, добавили 168 и 97.75%.

Повече от добра доходност реализират още и акционерите в Холдинг Варна и Софарма, чиито книжа поскъпнаха с близо 94 и 89%, докато доходността при Индустриален Капитал Холдинг и Стара планина Холд е от 79 и 68%.

Над 50% на плюс са още акциите на Неохим и Индустриален Холдинг България, докато Монбат, Първа инвестиционна банка и Адванс Терафонд АДСИЦ добавят между 46 и 48% към пазарната си оценка.

Най-малко поскъпване се отчита при Фонд за Недвижими имоти България (7.69%), Централна кооперативна банка (28.41%), Химимпорт (29.85%) и Албена АД (30.63%).