Промяна в публичния статут на БТК, ЗАД ДЗИ и СИБанк като че ли засега не се предвижда. Въпреки това от БТК и СИБанк уточниха, че не разполагат с официално становище за намеренията на новите мажоритарни собственици.

Това показа направената от Profit.bg справка за намеренията на новите собственици на споменатите три дружества. Въпросът, с който се обърнахме към тях, беше ще останат ли БТК, ЗАД ДЗИ и СИБанк в публичния регистър или предстои делистването им от Българска фондова борса?

„Във връзка с въпроса ви за бъдещето на БТК (

) на Българската фондова борса, не можем да коментираме какви са плановете на мажоритарния собственик, тъй като не разполагаме с официална информация за неговите намерения и представляваме мнението единствено на БТК ГРУП, но не и на AIG Capitals,“ коментираха по темата от телекома.

Оттам допълниха, че не биха могли да предвидят дали предстои активизиране на търговията с книжата на БТК, „тъй като търговията с наши акции зависи от търсенето и предлагането им“.

Неф Телеком България ООД контролира 94% от капитала на българския телеком. Друг крупен акционер е Джулиус Беър инвестмънт мениджмънт. По последна информация от миналата година фондът притежава 5.36 на сто от компанията*.

„На този етап не предстоят промени около поставения от Вас въпрос, като не се предвижда делистване на компанията,“ заявиха за Profit.bg от ЗАД ДЗИ (

). „Дали ще има търговия с акциите на ДЗИ зависи изцяло от пазара,“ коментираха още от компанията.

Мажоритарен акционер на ЗАД ДЗИ е Кей Би Си Иншурънс. Според информация на Българска фондова борса от септември 2007 г. белгийският застраховател контролира 85.11% от капитала на дружеството. След отправено търгово предложение процентът нараства с 0.19% на 85.3%. Друг голям акционер в компанията е Bank Austria Creditanstalt AG с 4.54%.

Коментарът на СИБанк (

) по темата наподобява този на БТК, а именно „решението за това зависи от мажоритарния собственик и не бихме могли да коментираме каквото и да било“.

KBC Bank Ltd. е новият мажоритарен акционер на СИБанк, който след последното търгово предложение към миноритарните собственици на трезора притежава пряко 77.72% от банката. Броят на акциите, притежание на белгийската финансова институция по силата на сключено акционерно споразумение със Цветелина Бориславова, пряк собственик на 1.55 млн. акции (22.25%) от капитала на дружеството, е 6.95 млн. книжа, или 99.67 на сто от СИБанк.

Към момента общата пазарна капитализация на БТК, ЗАД ДЗИ и СИБанк е 3.7 млрд. лв. По пазарна стойност БТК е най-голямата публична компания на БФБ – 2.45 млрд. лв. Капитализацията на застрахователя е 472.85 млн. лв., а на банката 769.3 млн. лв.

В случай, че трите компании се делистнат, пазарната капитализация на Българска фондова борса ще падне с 18.3% на 16.48 млрд. лв.

* Информацията за акционерната структура на трите компании е взета от Българска фондова борса в категориите "Уведомление за дялово участие" и "Търгово предлагане".