С изказване на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин бе открита конференцията “Перспективи пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа”, на която Profit.bg е медиен партньор.

„Капиталовият ни пазар не е перфектен и за в бъдеще трябва да се случат важни неща“, заяви министър Калфин в своето изказване.

Има идеен проект за клирингова къща. Създадена е работна комисия с председател Апостол Апостолов и се работи в тази посока.

Все пак през последните години, по отношение на регулации и практики, са се предприели важни стъпки в правилната насока, допълни вицепремиерът и заяви, че през април 2006 г. е имал среща с представители на финансовата общност, на която е станало дума за няколко неща, които вече са факт.

Усилията на БФБ, КФН и общността доведоха до определени стъпки. На първо място Калфин посочи преференциалният данъчен режим, като надеждите на министъра са той да се запази и за в бъдеще.

Вероятно ще има единен капиталов пазар в Европа, което предполага известни промени и изисква българската борса да се включи в системата на капиталовите пазари с въвеждане на единната валута, смята Калфин.

Стъпката и директивата за финансовите пазари, въвеждането на XETRA са други действия в правилната посока, според министъра.

Работи се също за енергийна борса, към която БФБ проявява силен интерес. Надеждите са това да се случи максимално бързо. Предстои обсъждане на проект за вливане на Държавната комисия по стоковите борси в Комисията за финансов надзор, посочи още от бъдещите промени Калфин.

Правителството работи в единомислие с БФБ, инвестиционните посредници, банките и КФН, допълни министър Калфин.

Очаква се БФБ да стане в бъдеще все по-привлекателна, тъй като се появи интерес към нея през последните години.

Относно това, което се случва на Запад, няма как кризата на финансовите пазари там да не се отрази на БФБ, но положителното е, че вече има корелация между движението на развитите борси и това у нас.

Още по темата:

БФБ обсъжда перспективите пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа