На 13 юни 2007 г. Каолин АД - Сеново е подписало договор за придобиване на 51% от дяловете на украинската компания ПКСП -ООО и придоби контролно участие в дружеството,което е водещ производител на кварцови пясъци в Украйна.

За 2006 г. ПКСП -ООО е реализирал близо 3 млн. евро и печалба 450 хил. евро, допълва съобщението от дружеството, публикувано от БФБ.

След тази сделка ще бъде извършено увеличение на капитала на ПКСП -ООО, средствата от което ще се насочат за финансиране на строителството на преработвателна фабрика за обогатяване на кварцов пясък.

Също така от компанията съобщват, че ВАС се е произнесъл в полза на Каолин АД относно обжалван ревизионен акт на ТД “Големи данъкоплатци”. Предстоят процедури за възстановяване на суми по отменени данъчни на дружеството.

Нека припомним, че Каолин АД набра 61.838 млн. лв. от приключилото в края на април първично публично предлагане. След проведения букбилдинг емисионната стойност за изпълнение на поръчките бе определена на 13.50 лв., а записани и платени са общо 4.58 млн. акции.

Каолин е най-големият производител на индустриални материали в Югоизточна Европа с предмет на дейност добив и преработка на каолини, кварцови пясъци, глини, варовици, фелдшпатови пясъци, фелдшпат, доломит, керамични преспрахове и др.

Днес по позицията се изтъргуваха близо 13 905 акции, като средната им цена се понижи с 0.15%, до ниво от 13.53 лева за брой.