Каолин: Инвестициите в Албания и Украйна все още не са заплатени

1660
Каолин: Инвестициите в Албания и Украйна все още не са заплатени

Към момента Каолин АД работи с натоварване на мощностите от около 90%, обяви днес на пресконференция Александър Прокопиев, главен изпълнителен директор на дружеството.

Компанията работи съвместно със средни училища и университети и през изминалата година и в началото на настоящата не изпитва затруднения с набирането на персонал, пък сподели Константин Ненов, председател на Надзорния съвет.

Ненов допълни, че Каолин вече има набелязани цели за придобивания в Югоизточна Европа, с което да разшири географския си диапазон, но не уточни страните, нито компаниите.

На въпрос дали са заплатени покупките от 2007 г. той каза, че дяловите участия в Украйна и Албания все още не са заплатени, а това в Сърбия е платено на 100%.

През януари 2008 г. дъщерно дружество на Каолин придоби 98.98% от сръбското находище за кварцов пясък Рудник Неметала Вальево за около 974 хил. евро, а месец по-рано компанията купи и 100% от M.I.D AL Shpk, Албания, един от водещите производители на варовици в страната.

Според наша статистика компанията ни държи 3-5% от добива на кварц и каолин в Европа, заяви още Ненов.

През 2007 г. Каолин АД изнася за 30 държави, като основните пазари са България (39% от продажбите), Румъния (19%), Турция (11.7%), Италия (10.8%), Сърбия (10.00%), Египет (5.5%), Украйна (2.6%) и др.

С най-голям пазарен дял в продажбите са керамиката (37%), плоското стъкло (15%), амбалажното стъкло (14%), строителните материали (8) и хартия и картон (6%).

Резервите на Каолин от каолин и кварцови пясъци се оценяват на 65.528 млн. тона, на варовик са 63.751 млн. тона, а на доломити и фелдшпати са съответно 18.153 млн. т и 10.42 млн. т.

Според Александър Прокопиев “основните задачи за 2008 г. са развитието и предлагането на нови продукти и решения за санитарната керамика, развитие на продуктовия микс в сектора на производството".

От дружеството очакват пусковия срок за фабриката за фотоволтаични панели в Силистра да е в началото на 2009 г., а последните инвестиции в технологиите да доведат до драстично снижаване на отпадъци и емисии в околната среда.

Днес по позицията се изтъргуваха 4701 акции на нива от 14.87 и 15.15 лв. за брой.

Снимка: Анелия Петкова, Александър Прокопиев, Константин Ненов и Димитър Ангелов

Консолидираната печалба на Каолин скача двойно за година на 18 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg