Каолин отчита нормализиране при консолидираните продажби

2032
Каолин отчита нормализиране при консолидираните продажби

За деветмесечието на 2009 г. Каолин отчита консолидирани приходи от продажби в размер на 93.66 млн. лв. спрямо 108.21 млн. лв. за същия период на миналата година. Спрямо отчетения спад на продажбите от 17% към полугодието, това означава намаление на спада до 13.45% към септември 2009 г., спрямо същия период на 2008 г., информираха от публичната компания.

„Налице е положителен тренд на нормализиране на продажбите и на консолидирана база. По-конкретно в тази връзка за изминалите три тримесечия на тази година показателите са следните - второ тримесечие (31.25 млн. лв.) спрямо първо тримесечие (24.07 млн. лв.), т.е. ръст от 30%, трето тримесечие (38.34 млн. лв.) спрямо второ тримесечие - ръст от 23%", коментират от компанията.

По информация на Каолин стабилизирането на продажбите през трето тримесечие е в резултат на подобряване на конюнктурата в няколко индустрии, като най-значително влияние оказва увеличението на износа от България за клиенти от керамичната индустрия. Добро представяне бележи и реализацията на продуктите в строителния сектор. В структурно отношение приходите от продажби по индустрии през 2009 г. запазват дела си в общите приходи, аналогично на тяхното разпределение към 30 септември 2008 г.

„Прави впечатление дори, че в строителния сектор към края на този септември има нарастване на дела на същия спрямо общите приходи (15%) в сравнение със същия период на 2008 г. (13%). Именно в този сектор е и основния принос на дъщерните дружества от Сърбия и частично от Украйна", коментират от Каолин.

По тяхна информация известно подобрение през този период бележи и секторът леярство, най-вече извън България, което на консолидирана база се изразява в увеличение на дела му в общите приходи (5%) в сравнение с дела на този сектор на индивидуална база (2%).

Нетният финансов резултат на дружеството за деветмесечието е печалба в размер на 7.27 млн. лв., спрямо 9.74 млн. лв. за същия период на 2008 г. Към 30.09.2009 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) в размер на 19.16 млн. лв. се увеличава с над 7% спрямо EBIDTA за същия период на 2008 г.

Нетният финансов резултат само за третото тримесечие е 3.26 млн. лв., в сравнение с близо 4 млн. лв. за същото тримесечие на 2008 г.

„За този финансов резултат на дружеството влияние оказва сериозното ограничаване на разходите за оперативна дейност, в това число редуциране на персонала общо за групата до 1 481 души спрямо 1 658 души в началото на тази година", отчитат от Каолин.

Влияние има и оптимизиране на енергийните разходи в следствие на приключилите нвестиционни проекти - газификация в България и пълна автоматизация в Украйна на новата инсталация за промиване и сушене на кварцов пясък. Това се дължи и на оптимизирането на логистичните разходи на групово ниво.

През изминалото тримесечие Каолин бе сертифициран по международните стандарти ISO 14001:2004 за екологично производство и ISO 18001:2007 за безопасна работна среда.

Междувременно фотоволтаичните модули на Соларпро получиха два международни TUV сертификата. Единият сертификат е за качество и видова класификация, а другият е за безопасност. Към края на деветмесечието дела на Соларпро в общите приходи на групата е малко над 6%, посочват от Каолин.

В началото на ноември 2009 г. компанията въведе в експлоатация още 680 kWp мощности от фотоволтаичната централа в с. Янково, Шуменско. Така към момента в експлоатация са общо 1.018 МWp (мегаватпика). Централата е присъединена към електроразпределителната мрежа на E.ON и доставя електроенергия на дружеството.

Акциите на Каолин затвориха петъчната търговия с повишение от 1.31%, до 6.03 лв. за лот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...