За деветмесечието на 2009 г. Каолин отчита консолидирани приходи от продажби в размер на 93.66 млн. лв. спрямо 108.21 млн. лв. за същия период на миналата година. Спрямо отчетения спад на продажбите от 17% към полугодието, това означава намаление на спада до 13.45% към септември 2009 г., спрямо същия период на 2008 г., информираха от публичната компания.

„Налице е положителен тренд на нормализиране на продажбите и на консолидирана база. По-конкретно в тази връзка за изминалите три тримесечия на тази година показателите са следните - второ тримесечие (31.25 млн. лв.) спрямо първо тримесечие (24.07 млн. лв.), т.е. ръст от 30%, трето тримесечие (38.34 млн. лв.) спрямо второ тримесечие - ръст от 23%", коментират от компанията.

По информация на Каолин стабилизирането на продажбите през трето тримесечие е в резултат на подобряване на конюнктурата в няколко индустрии, като най-значително влияние оказва увеличението на износа от България за клиенти от керамичната индустрия. Добро представяне бележи и реализацията на продуктите в строителния сектор. В структурно отношение приходите от продажби по индустрии през 2009 г. запазват дела си в общите приходи, аналогично на тяхното разпределение към 30 септември 2008 г.

„Прави впечатление дори, че в строителния сектор към края на този септември има нарастване на дела на същия спрямо общите приходи (15%) в сравнение със същия период на 2008 г. (13%). Именно в този сектор е и основния принос на дъщерните дружества от Сърбия и частично от Украйна", коментират от Каолин.

По тяхна информация известно подобрение през този период бележи и секторът леярство, най-вече извън България, което на консолидирана база се изразява в увеличение на дела му в общите приходи (5%) в сравнение с дела на този сектор на индивидуална база (2%).

Нетният финансов резултат на дружеството за деветмесечието е печалба в размер на 7.27 млн. лв., спрямо 9.74 млн. лв. за същия период на 2008 г. Към 30.09.2009 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) в размер на 19.16 млн. лв. се увеличава с над 7% спрямо EBIDTA за същия период на 2008 г.

Нетният финансов резултат само за третото тримесечие е 3.26 млн. лв., в сравнение с близо 4 млн. лв. за същото тримесечие на 2008 г.

„За този финансов резултат на дружеството влияние оказва сериозното ограничаване на разходите за оперативна дейност, в това число редуциране на персонала общо за групата до 1 481 души спрямо 1 658 души в началото на тази година", отчитат от Каолин.

Влияние има и оптимизиране на енергийните разходи в следствие на приключилите нвестиционни проекти - газификация в България и пълна автоматизация в Украйна на новата инсталация за промиване и сушене на кварцов пясък. Това се дължи и на оптимизирането на логистичните разходи на групово ниво.

През изминалото тримесечие Каолин бе сертифициран по международните стандарти ISO 14001:2004 за екологично производство и ISO 18001:2007 за безопасна работна среда.

Междувременно фотоволтаичните модули на Соларпро получиха два международни TUV сертификата. Единият сертификат е за качество и видова класификация, а другият е за безопасност. Към края на деветмесечието дела на Соларпро в общите приходи на групата е малко над 6%, посочват от Каолин.

В началото на ноември 2009 г. компанията въведе в експлоатация още 680 kWp мощности от фотоволтаичната централа в с. Янково, Шуменско. Така към момента в експлоатация са общо 1.018 МWp (мегаватпика). Централата е присъединена към електроразпределителната мрежа на E.ON и доставя електроенергия на дружеството.

Акциите на Каолин затвориха петъчната търговия с повишение от 1.31%, до 6.03 лв. за лот.