Каолин отчита през 2009 г. консолидирани приходи от продажби в размер на 135.58 млн. лв. спрямо 143.04 млн. лв. за същия период на миналата година. Това означава свиване на продажбите с 5% на годишна база. Това сочат цифрите в предварителния консолидиран финансов отчет на групата за 2009 г.

Оттам информират, че и през четвъртото тримесечие реализацията на продуктите в строителния сектор на консолидирана база остана стабилна след възстановяването, което отбеляза от третото тримесечие.

В този сектор основният принос от страна на дъщерните дружества е на сръбските дружества Копови и Сърбокварц, както и Украйна.

Основното намаление на приходите на групово ниво идва от стъкларския сектор и керамиката, което до голяма степен се компенсира с реализацията на FDG варовик, основно в България.

Нетният финансов резултат на групата за 2009 г. е печалба в размер на 4.86 млн. лв., спрямо 9.69 млн. лв. за същия период на 2008 г.

В края на 2009 г. приключи първата фаза от обявеното преструктуриране на соларния бизнес със създаването на Соларпро Холдинг, чийто финансови данни са включени към оповестените по-горе данни.

В тази връзка предстои изпълнение на втората фаза от преструктурирането - отделяне на соларния бизнес от основния бизнес на групата Каолин чрез предоставяне на възможност на акционерите му за придобиване на собственост в енергийния холдинг, допълват от групата.

Акциите на Каолин поскъпват на БФБ с 0.80%, до 5.645 лв. за лот. Общият обем днес е от 301 изтъргувани книжа.