Министерският съвет разреши да бъдат проучени залежите на индустриални и строителни материали в райони на областите София, Варна, Русе, Велико Търново и Шумен, съобщиха от правителствената информационна служба.

Каолин АД получи 2-годишно разрешение за проучване на неметални полезни изкопаеми (индустриални материали) в площ „Неофит Рилски". Тя се намира в землището на общините Суворово, Ветрино и Девня, област Варна. Заявеният размер на площта е 29.4 кв. км. Инвестиционният план на дружеството е за 36 600 лв., като са предвидени допълнително 3700 лв. за рекултивация.

БС - Консулт инженеринг ЕООД ще може да проучи наличието на строителни материали в площта „Доли", разположена в землището на с. Ярлово, област София. Нейният размер е 1 кв. км. Срокът на разрешението е 12 месеца. Минималният очакван размер на инвестициите е 31 020 лв., в това число мероприятия по опазване на околната среда.

Хинат - В ЕООД ще проучва строителни материали в площта „Слави камък", която е в землището на с. Тетово, област Русе. Срокът за разрешението е 1 г., а предвидените инвестиции са в размер на 54 700 лв.. Допълнително са предвидени средства за мероприятия по опазване на околната среда в размер на 5470 лв.

Стромат 08 ООД ще проучва наличието на строителни материали в площта „Пчелата", разположена в землището на с. Самоводене, област Велико Търново. Заявеният размер на площта е 0.97 кв. км. Срокът за исканото разрешение е 12 месеца. Минималният очакван размер на инвестициите 31 000 лв. Допълнително фирмата ще инвестира 3460 лв. за рекултивация.

Барс АД ще може да проучи наличието на строителни материали в площ „Крушито" в землището на гр. Велики Преслав, област Шумен. Заявеният размер на площта е 0.09 кв. км. Срокът за исканото разрешение е 9 месеца. Минималният очакван размер на инвестициите 11 720 лв., в това число мероприятия по опазване на околната среда.

Общественият ефект от предоставянето на разрешение за проучване на подземни богатства се изразява в привличане на инвестиции в изследване на подземните богатства, създаване на нови работни места и увеличаване на суровинния потенциал на страната.