Каолин АД е придобило 80% от капитала на Каолин Индустриални минерали Турция, става ясно от информационния бюлетин на БФБ-София.

Придобиването е осъществено чрез прехвърляне на мажоритарния пакет в турското дружество, държан до момента от Керамични материали ЕООД (100% дъщерно дружество на Алфа Финанс Холдинг АД), срещу погасяване на дълг на последното към Каолин АД, формиран през предходни периоди.

Припомняме, че Каолин АД навлезе и на пазара в Албания, след като придоби 100% от капитала на “M.I.D AL” Shpk.

Дружеството е с предмет на дейност – добив на индустриални минерали, и е един от водещите производители на варовици в страната. Компанията оперира кариера в непосредствена близост до Тирана. Основната част от продукцията е предназначена за строителството.

В началото на месеца Каолин АД учреди Соларпро АД, където участва с 90% от капитала. Предметът на дейност на новото дружество е развитие на производства на фотоволтаични модули и фотоволтаични електроцентрали.

За деветмесечието консолидираната печалба на дружеството нарасна от 7.162 млн. лв. на 17.016 млн. лв. Вчера акциите на компанията се търгуваха в диапазона от 17.00 до 17.60 лв.