Каолин отчита за 2009 г. приходи от продажби в размер на 105 млн. лв., което е намаление с 14% спрямо приходите от предходната година (123 млн. лв.). През второто и трето тримесечие дружеството успя да компенсира в значителна степен по-високия спад, който се отчете в началото на годината, коментират от групата резултатите от дейността си през изминалата година, според неконсолидирания отчет.

Керамичният сектор, който е най-големият пазар за продукцията на компанията в годишен мащаб, почти възстанови позициите си в структурата на приходите на дружеството спрямо тази от 2008 г., отчасти и поради пазарната експанзия в страните от Близкия изток. През отчетната година стабилно положение отбелязват приходите в сектора строителство, най-вече в резултат на доставки, които Каолин осъществи по няколко по-големи инфраструктурни проекти, се казва в официално съобщение на дружеството.

Значителен ръст през 2009 г. бележат продажбите на FDG във връзка с екологичната линия в производствата в глобален мащаб, в частност и в България.

Стъкларският сектор и най-вече леярството и производството на хартия са сегментите, където се реализира по-сериозно свиване на продажбите.

EBIDTA на Каолин за 2009 г. в размер на 18.45 млн. лв. се запазва на почти същото ниво от предходната година, което е пряк резултат от оптимизиране на условията на доставките на основни производствени материали, аутсорстване на част от жп логистиката, редуциране на персонала и реализация на планирането намаление на енергийните разходи в резултат на последователно провежданата през последните години, политика за енергийна ефективност в дружеството.

Нетният финансов резултат на групата за изминалата година е 7.33 млн. лв. (0.29 лв. печалба на акция) спрямо 8.75 млн. лв. (0.35 лв. на акция) за 2008 г.

Значителна част от инвестициите, започнали от предходни години през 2009 г. бяха ефективно завършени и въведени в експлоатация, в това число и крупните инвестиции на Каолин в украинското дъщерно дружество ПКСП, информират от групата.

В последното тримесечие на 2009 г. започна реализацията на одобрения проект на дружеството по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 Операция BG161PO003-2.1.05 „Технологична модернизация в големи предприятия".

На 27 януари 2010 г. дружеството получи концесия за находището Балабана за добив на кварц- каолинова суровина в община Дулово.

Акциите на Каолин поскъпнаха през миналата седмица с 3.6%, до 5.699 лв. за лот.