„Каолин" АД получи международно признатите сертификати ISO 14001:2004 и OHSAS 18001:2007. Сертифицирането по двете нови системи е извършено от SGS България и има тригодишна валидност. Според политиката на сертифициращата организация след този период компанията трябва да премине процес на ресертификация.

Условие за получаване на сертификатите е успешното внедряване на системите за управление на околната среда и безопасните условия на труд - процес, който отне на „Каолин" АД близо две години.

Със сертификацията си по ISO 14001:2004 компанията доказа въвеждането на поредица от грижи за екологично отговорното производство на продукти, предлагани от компанията на световния пазар за стъкло, керамика, хартия и др.

Екологичният сертификат гарантира, че „Каолин" АД минимизира въздействието над околната среда, което включва модернизиране на всички производства по начин, гарантиращ генерирането на минимални емисии въглероден двуокис в атмосферата и намаляването на енергийното потребление Модернизацията включва също и разработването на технологии с „нулев" отпадък; създаването на продукти, водещи до повишаване на енергийната ефективност редица други „зелени" стъпки.

Издаденият сертификат съгласно OHSAS 18001:2007 демонстрира ангажираността на компанията за безопасна работна среда и защита на служителите от трудови злополуки.

Внедряването на системата подобрява управлението и контрола на трудовото здраве, подпомага спазването на законовите задължения в тази сфера, повишава културата на безопасен труд в дружеството и подобрява репутацията на организацията за безопасен труд.

Първата система, която „Каолин" АД внедри е още през 2001 година - за управление на качеството съгласно ISO 9001:2000.