За първото полугодие на 2007 г. печалбата на Каолин АД преди данъци се увеличи с 2.2 пъти и достигна 12.1 млн. лв. (0.484 лв. на акция), спрямо 5.5 млн. лв. година по-рано, според отчета, публикуван на сайта на БФБ.

За този период на 2007 г. неконсолидираните приходи от дейността на компанията нарастват с 37 % и достигат близо 51 млн. лв., спрямо 37.2 млн. лв. за същия период на миналата година. За периода финансовите приходи на компанията нарастват до 3.488 млн. лв., спрямо 637 хил. лв. година по-рано.

Увеличението на продажбите е резултат от нарасналата реализация в секторите на строителството, стъклото, саниталната керамика, както и на варовици за сероочистващи инсталации.

Принос към отчетения финансов резултат има извънредният приход от 2 млн. лв., който дружеството реализира, след като спечели делото за възстановяване на депозита за участие в приватизацията на "БРП" АД.

В същото време разходите по икономически елементи скачат с 40% до 42.7 млн. лв. при 30.5 млн. лв. за шестмесечието на 2006 г. Финансовите разходи се понижават от 1.83 млн. лв. до 1.6 млн. лв.

Основният капитал на Каолин е 25 млн. лв., а собственият в края на юни достига 109.82 млн. лв. Акционери в дружеството са Алфа Финанс Холдинг АД с 85.98% и Mauve Clover Ltd. с 12.5 на сто.

През юни 2007 г. завърши вътрешното газифициране на производството в район Каолиново. Освен това са приключили и други инвестиционни проекти като модернизация на сушилния цех за кварцови пясъци във фабрика Сеново; нова линия за млян шамот във фабрика Вятово; нов рекуператор за сушилнята във фабрика Вятово и други; нова сушилня във фабрика Девня; нова горивна уредба в цеха за шамот във фабрика Вятово.

В изпълнение на посочената инвестиционна стратегия, в края на първото полугодие на тази година беше финализирано придобиването на 50.8 % от дяловете на украинската компания “ПКСП” ООО.

“ПКСП” ООО е вторият по големина производител на кварцови пясъци в Украйна и снабдява основно стъкларската и строителната индустрия в Украйна. Оборотът на “ПКСП” ООО за финансовата 2006 г. е близо 3 млн. евро, като печалбата преди данъци надхвърля 450 хил. евро.

След придобиването на контролния пакет от дяловете на “ПКСП” ООО ще бъде извършено увеличение на капитала на дружеството, средствата от което ще бъдат използвани за финансиране на строителство на преработвателна фабрика за обогатяване на кварцовия пясък.

В началото на юни 2007 г. Каолин АД бе уведомен, че е одобрен за доставчик на варовик за сероочистващите инсталации на блокове 7 и 8 на „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД за 5-годишен период, считано от юли 2007 г., като стойността на договора е за над 10 млн. евро.

До момента днес акциите на Каолин поскъпват с 1.77%, до средна цена 14.36 лв.