Правителството одобри издаването на шест разрешения за проучване на подземни богатства.

Три от разрешенията са за скалнооблицовъчни материали. Те се предоставят на „Бултера строй груп” ЕООД, „Фриго-Макс” ЕООД и „Булстоун” ООД за срокове от една и две години. Дружествата ще оперират в площите „Врътковица” в община Симитли, „Чучка” в община Самоков и „Аладин” в община Угърчин.

Предвидените инвестиции за срока на разрешенията са за общо 63 хил. лв. В екодейности ще бъдат вложени 6300 лв., съобщават от правителствената информационна служба.

Разрешения за проучване на строителни материали в площите „Мери” и „Старо Оряхово 3” за срок от една година получиха „Скални материали” АД и „Ескана” АД.

Терените се намират в общините Кайнарджа и Долни Чифлик. В разработването им ще бъдат вложени 54 хил. лв., а в мероприятия по опазване на околната среда – още 5400 лв.

„Каолин” АД ще проучва възможностите за добив на индустриални материали в площта „Полетинци” (10.8 кв. км), разположена на територията на общините Трекляно и Кюстендил.

Срокът на разрешението е две години, а дружеството ще вложи 40 320 лв. в проучвателни дейности и още 4300 лв. за мероприятия по опазване на околната среда.