Съветът на директорите на БФБ-София взе решение да извади от базата на SOFIX ЗПАД ДЗИ АД и Биовет АД и да добави три нови дружества. Това са Каолин, Спарки Елтос и ЗД Евроинс, съобщават от институцията.

Промяната в индекса ще се извърши от 13 септември (четвъртък).

Само преди ден от БФБ-София съобщиха, че общо 22 компании отговарят на изискването за включване към SOFIX. Това са Адванс Терафонд АДСИЦ, Албена, Доверие Обединен Холдинг, Еврохолд България, Емка, ЗД Евроинс, Каолин, Каучук, КРЗ Одесос, Мостстрой, Оловно цинков комплекс, Параходство Българско речно плаване, Пловдив Юрий Гагарин, Полимери, Проучване и довиб на нефт и газ, Св. Св. Константин и Елена Холдинг, Синергон Холдинг, Спарки Елтос, Стара планина Холд, Фазерлес, Хидравлични елементи и системи и Холдинг Пътища.

За да влезе дадена емисия в изчислението на SOFIX, тя трябва да е търгувана на пазар, организиран от борсата не по-малко от 3 месеца преди включването в индекса й. Пазарната капитализация на компанията трябва да е не по-малка от 50 млн. лв., а общият брой на акционерите на дружеството – не по-малък от 500.

Дружествата, включени в индекса трябва да имат минимум 10% фрий флоут.

След новината акциите на Каолин се търгуват с повишение от 1.36%, до 16.40 лв., докато Спарки Елтос и Евроинс поскъпнаха с по 0.11 и 0.64%, до средна цена от 17.85 и 17.40 лв. за брой.