С решение на Софийски градски съд бе вписано акционерното дружество Соларпро АД, в което Каолин АД притежава 90% от капитала, съобщават от БФБ-София. Другият акционер на новообразуваното дружество е Николай Беров.

Дружеството е учредено с капитал в размер на 2.5 млн. лв., от който в момента е внесен законово изискуемият минимум – 25%, а остатъкът ще бъде довнесен в рамките на две години.

Предметът на дейност на новото дружество е развитие на производства на фотоволтаични модули и фотоволтаични електроцентрали.

Създаването на тази компания е част от реализацията на стратегията на “Каолин” за развитие на “зелени” продукти и приложения, водещи до намаляване на емисиите на парниковите газове и зависимостта от фосилни горива.

Каолин има мажоритарно и еднолично участие в три български компании. Зад граница дъщерните компании в Украйна, Сърбия и Румъния са пет.

За деветмесечието консолидираната печалба на дружеството нарасна от 7.162 млн. лв. на 17.016 млн. лв. Рано днес книжата на компанията се търгуват на нива от 18.00 – 18.60 лв. за брой.