„Каолин" АД официално откри днес фабриката си за обогатяване на кварцови пясъци в Украйна. Инвестицията е на стойност над 15 млн. щатски долара и е осъществена за две години.

Фабриката произвежда продукти за стъкларските заводи в региона. Инвестицията е част от дългосрочната стратегия за международна експанзия на дружеството. С осъществяването на този проект „Каолин" АД става най-големият български инвеститор в Украйна.

Строителството на фабриката започна в края на 2007 г. и приключи в края на 2009 г. През първата половина на 2010 г. производството достигна пълна мощност от 2000 тона на денонощие.

Заводът на „Каолин" АД в Украйна генерира около 1/5 от общия обем продажби на кварцови пясъци на групата. В този проект са внедрени най-модерните технологии за преработка на пясъци, което прави фабриката в Олешня уникална за украинския пазар.

За нуждите на фабриката е прекаран 12 км газопровод, който Каолин АД ще предостави за газификацията и на село Олешня.

По време на строителството на фабриката са разкрити над 300 работни места в региона. След нейното отваряне персоналът на ПКСП наброява 150 човека. 100 от тях са дългосрочно разкрити работни места в резултат на инвестицията.

ПКСП е един от малкото производители на висококачествени кварцови пясъци с постоянни параметри не само в Украйна, но и в региона.

Клиенти на завода са всички големи производители на стъкло в Украйна, Южна Русия и Молдова, сред които Сен Гобен, Ветропак, Юлла, Пилкингтън, Шише Джам и Гардиан. Продуктите от фабриката имат приложение и в производството на специални стъкла за слънчеви панели, енергоспестяващи стъкла и кристал.

Неконсолидираните приходи на „Каолин" АД за първото полугодие на 2010 г. нарастват с 31% спрямо същия период на миналата година, като достигат 60 млн. лева. В същото време финансовият резултат се увеличава от 3.7 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г. на 4.5 млн. лева за текущия период или ръст от над 20%.