Каолин и датската енергийна компания Енергимидт подписаха договор на 2 декември за изграждане на ново високоенергоспестяващо съоръжение за утилизация на топлинната енергия при производството на шамот. Общата стойност на проекта възлиза на близо 1 млн. евро, като оборудването, което ще бъде доставено от Дания се финансира от скандинавската банка Нордеа с гаранция на Датския експортен кредитен фонд, информират от компанията.

На подписването присъстваха Н. Пр. Валентин Порязов, посланик на България в Дания, Холгер Блок, генерален директор на Енергимидт и Константин Ненов, председател на Надзорния съвет на Каолин.

С този проект за енергийна ефективност ще бъде намалено потреблението на природен газ с около 1.5 млн. куб. м. на година и по този начин ще бъдат спестени между 2 000 и 3 300 тона вредни емисии от въглероден двуокис. Този проект е част „зелената" стратегия на добивната компания за опазване на околната среда и природните ресурси, се казва в известието.

Енергимидт е сред големите енергийни дружества в Дания с годишен оборот за 2009 г. от 268 млн. евро. В компанията работят над 600 служители, а клиентите от региона на Ютландия са над 180 000. Освен доставка на електричество, водоснабдяване и топлофикационни услуги, компанията е от водещите в областта на оптичния интернет, соларни инсталации и енергийната ефективност.

Енергимидт е изградил 2/3 от соларните мощности в Дания. Дружеството осигурява годишно 62 000 МВч. спестена енергия на своите клиенти в Дания. Извън Дания Енергимидт развива дейност в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийните спестявания в Гренландия, Испания, Украйна.

Компанията отчете нетен финансов резултат на консолидирана база към септември 2010 г. печалба в размер на 7.57 млн. лв. спрямо 7.27 млн. лв. за първите девет месеца на 2009 г., като в случая има ръст от 4.11% на годишна база.

Акциите на Каолин поевтиняха с малко над 7% миналата седмица на БФБ-София.